Νεα τάση στη γεύση: Οικονομικά μενού σε πολυτελή εστιατόρια!

Την εποχή κατά την οποία το a la carte γίνεται όλο και πιο αποτρεπτικό για τα καθημερινά dinners μας, τα πολυτελή εστιατόρια επαναπροσδιορίζουν την έννοια του fix μενού με προσιτές λύσεις που ξεκινούν από €20!
Πριν από μερικά χρόνια το αθηναϊκό κοινό τα σνόμπαρε. Τώρα όχι μόνο ανταποκρίνεται στο άκουσμά τους, αλλά τα αναζητά απεγνωσμένα. Ο λόγος για τα ειδικά μενού που «επιστράτευσαν» γνωστά εστιατόρια της Αθήνας με σκοπό ν’ ανοίξουν τις φημισμένες μεν, απρόσιτες δε κουζίνες τους στο ευρύτερο κοινό. Πρόκειται για μια ξενόφερτη τάση (table d’ hote ή prix fine στα γαλλικά) που ενόψει κρίσης έχει βρει πρόσφορο έδαφος πλέον και στη χώρα μας και αφορά σε ένα φιξ μενού 4 ή 5 πιάτων (ορεκτικού, σαλάτας, κυρίως και επιδόρπιου με κάποια επιλογή), το οποίο ανανεώνεται συχνά και σου δίνει τη δυνατότητα μιας γευστικής εμπειρίας με €25-40 το άτομο. Mάλιστα, το φαινόμενο το συναντάμε όλο και περισσότερο σε πολυτελή εστιατόρια, στα οποία μέχρι πρότινος χρειαζόσουν μια περιουσία για να γνωρίσεις τις εκλεκτές σπεσιαλιτέ τους. Όπως μας ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες μερικών από τα πιο γνωστά ονόματα της γαστρονομικής αθηναϊκής σκηνής, το κοινό έχει ανταποκριθεί απόλυτα σε αυτή την τάση, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να απολαύσει ένα πλήρες γεύμα υψηλής γαστρονομίας σε πολύ προσιτές τιμές, τις οποίες ασφαλώς γνωρίζει από πριν. O λόγος που «ανάγκασε» τα εστιατόρια να στραφούν σε τέτοιου τύπου «παρεμβάσεις» στη μέχρι πρότινος λειτουργία τους, ήταν η μείωση της κίνησης και τα άδεια τραπέζια, ειδικά τις καθημερινές. «Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και να αυξήσουμε την κατανάλωση μέσω της δημιουργίας των μενού. Θέλαμε να προτείνουμε στους πελάτες μας μια φθηνότερη λύση, χωρίς να μειώσουμε αντίστοιχα την ποιότητα του φαγητού», μας λέει η κα Μαρία Σταύρου του ομίλου Καστελόριζο. «Αυτό, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να έρθει η νεολαία πιο κοντά στα πολυτελή εστιατόρια, η οποία εκ των πραγμάτων δυσκολευόταν να ανταποκριθεί σε ένα γεύμα που κόστιζε €60-70 το άτομο», συμπληρώνει ο Γιώργος Λυτρίβης , ιδιοκτήτης του εστιατορίου Εδωδή. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στο κάλεσμα των επιχειρηματιών για να ενισχύσουν την πελατεία τους φαίνεται να αντανακλά ένα επιτυχημένο επιστέγασμα, ενώ μένει να κερδηθεί το στοίχημα της διατήρησης της ποιότητας και του value for money!
Milos
Κουζίνα: Ελληνική
Μενού: Μενού με 5 πιάτα (αρχή, πρώτο, δεύτερο, τρίτο, κυρίως και επιδόρπιο). Επιλέξτε ανάμεσα σε λαυράκι sashimi με οξύμελι, τσίλι και εστραγκόν, μπιφτεκάκια σχάρας, σολομό σχάρας με αχνιστά λαχανικά και αρκετά ακόμη πιάτα.
Τιμή: €25/ άτομο. Kαθημερινά 12:30-00:00, Κυρ. 18:00.
Βασ. Σοφίας 46, ξενοδοχείο Hilton, Αθήνα, τηλ. 210 7281000
Καστελόριζο
Κουζίνα: Μεσογειακή- ψάρι
Μενού: Και στα 5 εστιατόρια του Ομίλου Καστελόριζο υπάρχουν οικονομικά μενού που ισχύουν για γεύμα και δείπνο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα ειδικά μενού περιλαμβάνουν : Ορεκτικό (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διατίθενται 2 διαφορετικά ορεκτικά), σαλάτα, κυρίως πιάτο & επιδόρπιο. Τα μενού ενδεχομένως να διαφοροποιούνται κατά περιόδους. Έχετε ακόμη τη δυνατότητα 3-4 επιλογών για το κυρίως πιάτο που επιθυμείτε να απολαύσετε.
Τιμή: Από €20/άτομο χωρίς κρασί στα Καστελόριζο Κηφισιάς, Βάρκιζας και Καλλιθέας, €30/άτομο χωρίς κρασί στους Ορίζοντες και το Όμικρον. Kαθημερινά από τις 12:00.
Καστελόριζο: Πλατάνων 2, Κηφισιά, τηλ. 210 8001057, Ελευθερίου Βενιζέλου 334,Καλλιθέα, τηλ. 210 94 29 027, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, τηλ. 210 96 55 022, Ορίζοντες: Αριστίππου 1,Λυκαβηττός, τηλ. 210 7210701, Όμικρον: Δρόσου 1 και Αίγλης 29, Κηφισιά, τηλ. 210 6202475
Εδώδη
Κουζίνα: Μοντέρνα Μεσογειακή
Μενού: Πλήρες μενού 4 πιάτων καθημερινά 17:30-20:00. Αποτελείται από μαριναρισμένο ρολό σολομού, σούπα γλυκιάς κολοκύθας, μοσχαρίσιο φιλέτο σε λεπτές φέτες, μους μαστίχας με κανταΐφι. Υπάρχει ακόμη και μενού 5 πιάτων με καρπάτσιο τόνου με σος από άνηθο, μπουκέτο καραβίδας τυλιγμένο με κανταΐφι, ορτύκι γεμισμένο με μανιτάρια μορίγ και σος μορίγ, φιλέτο αγριογούρουνου, μους πικρής σοκολάτας με σος αρωματισμένη με Tia Maria και παγωτό καρύδι.
Τιμή: Από €34 το μενού των 4 πιάτων / €46 το μενού των 5 πιάτων. Kαθημερινά 17:30-01:00, εκτός Κυριακής.
Βεΐκου 80, Κουκάκι, τηλ. 210 9213013
The Parliament
Κουζίνα: Μεσογειακή/ ελληνική
Μενού: Καθημερινά μπορείτε να επιλέξτε ανάμεσα σε 5 σαλάτες/πρώτα πιάτα, 4 κυρίως πιάτα και επιδόρπιο (γλυκό ημέρας). Κάθε γεύμα συνοδεύεται από ένα ποτήρι κρασί ή αναψυκτικό.
Τιμή: Από €32/άτομο. Kαθημερινά 12:30-00:30.
Πλατεία Συντάγματος, τηλ. 210 3352400
La Brasserie
Κουζίνα: Ελληνική και Μεσογειακή
Μενού: Πλήρης μπουφές (καθημερινά 12:00-17:00 & 18:30-23:00) με μια πλούσια ποικιλία από κρύα και ζεστά ορεκτικά, παραδοσιακές πίτες και σαλάτες, κρεατικά και θαλασσινά για κυρίως πιάτα. Επιπλέον υπάρχει πάντα κάποιο πιάτο ζυμαρικών και φρεσκότατη πίτσα. Ακόμη ποικιλία τυριών και αλλαντικών αλλά και φρεσκοψημένα αρτοσκευάσματα. Ως επιδόρπιο προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικά και ευρωπαϊκά γλυκίσματα και ολόφρεσκα φρούτα εποχής. Τέλος σερβίρεται και η Salad Bar, που συνδυάζει απλές και σύνθετες σαλάτες με αλλαντικά, τυριά και νοστιμότατα dips.
Τιμή: Από €19 ο πλήρης μπουφές/€12 το Salad Bar. Kαθημερινά 08:00-00:00.
Πανεπιστημίου 52, ξενοδοχείο Titania, Αθήνα, τηλ. 210 3326000
Baraonda
Κουζίνα: Μοντέρνα
Μενού: Κάθε βράδυ από Δευτέρα έως Πέμπτη, μετά τις 21:00, το Baraonda σας εξασφαλίζει δύο οικονομικά μενού υπό την επιμέλεια του πολυβραβευμένου chef Μιχάλη Ντουνέτα.
Τιμή: €34 & €36/άτομο (χωρίς κρασί). Kαθημερινά από τις 21.00
Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6444308/6441778
Dionysos
Σύγχρονη/δημιουργική ελληνική κουζίνα
Μενού: Το μενού, υπό την επιμέλεια του chef Αχχιλέα Παπαχρήστου, περιλαμβάνει ορεκτικά, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο και ισχύει για όλες τις ώρες της ημέρας από Δευτέρα έως Πέμπτη.
Τιμή: €38/άτομο (χωρίς κρασί). Kαθημερινά από τις 12:30
Ροβέρτου Γκάλι 43, Αθήνα, τηλ. 210 9233182/9231936
Ιθάκη
Κουζίνα: Ελληνική
Μενού: Ο chef Γιάννης Τζελέπης σας παρουσιάζει οκτώ οικονομικά μενού, που περιλαμβάνουν μοναδικές δημιουργίες ορεκτικών και κυρίως πιάτων, αλλά και επιδόρπιο. Διατίθενται από Δευτέρα έως Πέμπτη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Τιμή: από €39/άτομο (χωρίς κρασί). Kαθημερινά από τις 12:30
Απόλλωνος 28, Λαιμός Βουλιαγμένης, τηλ. 210 8963747/ 8963739
Αθήρι
Κουζίνα: Ελληνική δημιουργική
Μενού: Κάθε Τρ., Τετ., Πέμ. και Κυρ. μεσημέρι μενού 7 πιάτων. Συνοδεύονται από 1 μπουκάλι κρασί (ανά 2 άτομα).
Τιμή: €25/ άτομο. Ανοιχτά Τρ.-Σαβ. από τις 20:00-01:30, Κυρ. μόνο μεσημέρι.
Πλαταιών 15, Κεραμεικός, τηλ. 210 3462983, 4940672
Χρύσα
Κουζίνα: Ελληνική δημιουργική
Μενού: Ειδικό μενού 5 πιάτων, μαζί με 1 μπουκάλι κρασί «Κανένας», κάθε Δευτ., Τρ., Τετ.
Τιμή: €30/άτομο. Καθημερινά, εκτός Δευτ., έως τη 01:00.
Αρτεμισίου 4 & Κεραμεικού, Κεραμεικός, τηλ. 210 3412515
Cibus
Κουζίνα: Ελληνική/δημιουργική
Μενού: “Ελληνικά Δημιουργικά” μενού κάθε Τετάρτη, με τέσσερα πιάτα
Τιμή: €35/άτομο. Καθημερινά(εκτός Δευτέρας) 19:00-01:00, Κυρ. μεσημέρι 12:00-17:00.
Κήπος Ζαππείου (είσοδος από Βασ. Όλγας), τηλ. 210 3369364, 210 3369300
Hytra
Κουζίνα: Μοντέρνα/Διεθνής
Μενού: Από Τρίτη έως Πέμπτη αλλά και Κυριακή μεσημέρι, μενού γευσιγνωσίας 3 πιάτων.
Τιμή: €40/ άτομο. Καθημερινά εκτός Δευτ. έως τις 00.00, Παρ., Σαβ. έως τη 01.00.
Ναυάρχου Αποστόλη 7, Ψυρρή, τηλ. 211 7071118, 210 3316767