Πανεύκολα μπιφτέκια με καρότο και μανιτάρια!

Η πιο γρήγορη και νόστιμη συνταγή!
Δεν υπάρχει πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για μπιφτέκια από αυτή που σας παρουσιάζουμε! Το μυστικό σε αυτή την συνταγή είναι να βάλετε ένα καλά τριμμένο καρότο μέσα στον κιμά που θα δώσει άλλη νοστιμιά!
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι (κόκκινο κατά προτίμηση)
1/2 φλ. τσαγιού ψίχουλα θρυμματισμένου ψωμιού ή 1/3 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
1 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό ή 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα
1 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. βούτυρο + 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
για τη σάλτσα μανιταριών
2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού
2 κ.γ. ντοματοπελτές ή κέτσαπ
1 κοφτό κ.γ. μουστάρδα
1 κοφτό κ.γ. σάλτσα Worcestershire
3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
230 γρ. φρέσκα λευκά ή καφέ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνετε καλά για 8-10 λ τουλάχιστον. Πλάθετε 8 μπιφτέκια, ιδίου μεγέθους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία τη 1 κ.σ. βούτυρο με το λάδι και τηγανίζετε τα μπιφτέκια για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι, χωρίς να σβήσετε τη φωτιά, και τα διατηρείτε ζεστά.
Για τη σάλτσα μανιταριών: Εν τω μεταξύ, μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια, φτιάχνετε το ζωμό με το κύβο βοδινού, προσθέτετε το πελτέ ντομάτας ή κέτσαπ, τη μουστάρδα και τη Worcestershire σος και να ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Το αφήνετε στην άκρη.
Ξαναβάζετε το ζεστό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέτετε τις 3 κ.σ. βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 4 λ περίπου, ανακατεύοντας συχνά, ξύνοντας τη βάση του τηγανιού για να ξεκολλήσουν υπολείμματα των μπιφτεκιών για να ενισχύσουν τη γεύση τους. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1 λ επιπλέον.
Στη συνέχεια πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω από το μείγμα μανιταριών ανακατεύοντας διαρκώς για 1 λ ακόμα. Μετά αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το μείγμα ζωμού κρέας, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα για 2 λ περίπου ή μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Για το σερβίρισμα: Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια βάζετε τα μπιφτέκια στο τηγάνι βυθίζοντάς τα μέσα στη σάλτσα και τα αφήνετε να σιγομαγειρευτούν για 2 λ για να ζεσταθούν. Σερβίρετε ζεστά τα μπιφτέκια σας και τη σάλτσα τους με πουρέ πατάτας και προαιρετικά με πράσινα φασολάκια ή με πιλάφι.
Φτιάξτε παραδοσιακές ποντιακές τηγανητές πατάτες!
Όλοι αγαπούν τις τηγανητές πατάτες και η παρασκευή τους είναι και αυτή πολύ εύκολη. Αυτό που δεν ξέρατε είναι ότι υπάρχει και μια ποντιακή συνταγή που θα κάνει την διαφορά, αν έχετε βαρεθεί τις κλασικές τηγανητές πατάτες!
Να υπενθυμίσουμε επίσης με ποιο λάδι γίνονται καλύτερες οι τηγανητές πατάτες!
Όσοι είναι θαυμαστές των πικάντικων γεύσεων, να ψάξουν την ατζίκα σε μαγαζιά με ποντιακά ή ρωσικά τρόφιμα, αφού αποτελούν και μέρος της συνταγής!
ΥΛΙΚΑ
πατάτες
κρεμμύδι
μαϊντανός
ατζίκα (προαιρετικά)
λάδι για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις πατάτες στρογγυλές και το κρεμμύδι σε ροδέλες.
Πριν καεί καλά το λάδι, τοποθετούμε τις πατάτες στο τηγάνι και τηγανίζουμε με κλειστό καπάκι.
Λίγο πριν τις βγάλουμε, ρίχνουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού και την ατζίκα (προαιρετικά) μέχρι να μαραθούν λίγο.
Όταν είναι έτοιμες, προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.