Εύκολη και γρήγορη πατατόπιτα χωρίς φύλλο

Δοκιμάστε την!
Φτιάξτε -σήμερα κιόλας-, εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια λαχταριστή πατατόπιτα, αφράτη με την ιδιαίτερη γεύση της γκοργκοντζόλα και αλλαντικό της αρεσκείας σας. Μπορείτε φυσικά, να βάλετε άλλο τυρί, ωστόσο εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα τη γκοργκοντόλα για την υπέροχη γεύση της και υφή της. Σε περίπτωση που δε θέλετε να φάτε πατατόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για τυρόπιτα.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 250 ml σάλτσα/μπεσαμέλ
- 100 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα θρυμματισμένη ή σε μικρά κομματάκια
- 100 γρ. ζαμπόν ή μορταδέλα
- 4-5 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι (καρυκεύματα/μυρωδικά επιλογής σας μέσα στη μπεσαμέλ)
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες, τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τις αφήνετε για 10 λ να μουλιάσουν. Μετά τις στραγγίζετε καλά, τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί και τις τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτετε το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύετε καλά.
- Ετοιμάζετε στη σάλτσα/μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, φροντίζοντας όμως να μη τη πήξετε πολύ και να την αφήσετε περισσότερο υγρή από τη κανονική κρέμα.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 20 εκ. και στρώνετε στη βάση του μια στρώση πατάτες, μια στρώση με λίγη κρέμα μπεσαμέλ, μια στρώση με θρυμματισμένο τυρί και μορταδέλα και μετά επαναλαμβάνετε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να ολοκληρωθεί με τελευταία στρώση από πατάτες, μπεσαμέλ και τριμμένη παρμεζάνα.
- Ψήνετε τη πατατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο αφήνετε τη πατατόπιτα 5 λ στο ταψί να “σταθεί” και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Δείτε επίσης μια συνταγή για “μεθυσμένη” τυρόπιτα
Η Κρήτη φημίζεται για τη ρακή, για τα τυριά της, για το ελαιόλαδο της και φυσικά για την υπέροχη κουζίνα της. Τι θα λέγατε λοιπόν αν όλα αυτά τα συνδυάζαμε σε μία και μοναδική συνταγή; Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς μα συνταγή για πεντανόστιμη, “μεθυσμένη” τυρόπιτα με ρακή που σίγουρα θα λατρέψετε. Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, δείτε εδώ, το απόλυτο γλυκό ψυγείου με μέλι και μπισκότα που θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Υλικά:
Για το φύλλο:
- 1 γιαούρτι των 200 ml (μπορεί να είναι και 2%)
- Ελαιόλαδο καλής ποιότητας (1 κουπάκι του γιαουρτιού μέχρι το σημείο που υπήρχε το γιαούρτι)
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο οινοπνευματώδες χωρίς μυρωδιά π.χ. βότκα , ρούμι κλπ)
- 3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
- 1,5-2 κούπες ξινομυζήθρα (ή φέτα)
Για την κάλυψη:
- 1 -2 κουταλιές γάλα
- 1-2 κουταλιές σουσάμι αποφλοιωμένο
Επί το έργον:
- Ανακατεύουμε τα υλικά του φύλλου εκτός από το αλεύρι. Όταν αναμειχθούν προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 20-30 λεπτά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Την χωρίζουμε σε δυο μέρη το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε με το χέρι μας ( ή με το μικρό ρολό) σε αντικολλητικό χαρτί το μεγαλύτερο κομμάτι ώστε να γίνει ένα φύλλο με διάμετρο 32-34 περίπου εκατοστά. Όπως είναι με το χαρτί το μεταφέρουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους.
- Σκορπάμε την μυζήθρα (ή τη φέτα) στην επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε λίγο πιο μικρό φύλλο, πάλι με το χέρι ή με το μικρό ρολό πάνω σε ένα χαρτί.
- Σηκώνουμε το φύλλο μαζί με το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την πίτα. Αν κάπου γίνουν τρυπίτσες τραβάμε τη ζύμη να τις κλείσουμε . Είναι τόσο εύπλαστη που δεν θα μας δυσκολέψει καθόλου.
- Ανασηκώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου και τις ενώνουμε με το πάνω.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε την πίτα για 40 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα. Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε μετά το μισάωρο , ή την κατεβάζουμε στην πιο κάτω σχάρα.
Παρατηρήσεις:
- Η ζύμη είναι μια παραλλαγή της κουρού, με λάδι.
- Η γέμιση μπορεί να είναι και πιο σύνθετη αλλά είπαμε… Η πίτα αυτή είναι μια λύση βιασύνης.
- Μπορούμε να παραλείψουμε το χαρτί για το πρώτο φύλλο και να στρώσουμε τη ζύμη κατ’ ευθείαν στο ταψί που θα το έχουμε λαδώσει πολύ ελαφρά