ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

M’ hanncha!! – Η γλυκιά απόλαυση!

ΥΛΙΚΑ

AD: mytest

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
300 γρ. αμύγδαλα
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα κάρδαμο σε σκόνη
200 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (40 γρ.), χτυπημένους
30ml ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς
30ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5ml εκχύλισμα βανίλιας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ./12 φύλλα)
200 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
2 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (40 γρ.), χτυπημένους
30ml νερό
½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 γρ. κανέλα σε σκόνη
25 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φτιάξτε την πάστα αµυγδάλου. Βάλτε στο µπλέντερ τα αµύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κάρδαµο και χτυπήστε τα µέχρι να γίνουν σκόνη. Κατόπιν, αδειάστε αυτό το περιεχόµενο σε ένα µπολ και προσθέστε το ανθόνερο, το χυµό πορτοκαλιού, το ξύσµα και το εκχύλισµα βανίλιας. Ανακατέψτε καλά µε τα χέρια σας το µείγµα, µέχρι να γίνει ζύµη. Ξεχωρίστε τη ζύµη σε 3 µπάλες και βάλτε τις στο ψυγείο για 30΄. Πασπαλίστε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη σε µια επιφάνεια εργασίας και ακουµπήστε τις µπάλες αµυγδαλόπαστας.

Ανοίξτε κάθε µπάλα µε έναν πλάστη σε κυλίνδρους πάχους 3-4 εκ. και µήκους όσο το µήκος των φύλλων κρούστας. Βάλτε τους κυλίνδρους για ακόµα 30΄ στο ψυγείο. Απλώστε ένα φύλλο κρούστας σε µια επιφάνεια εργασίας. Αλείψτε το µε λίγο βούτυρο και πασπαλίστε το µε ζάχαρη. Από πάνω του απλώστε ένα δεύτερο φύλλο και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία ώστε να έχετε τέσσερα φύλλα. Κάντε το ίδιο µε τα υπόλοιπα φύλλα, δηµιουργώντας τρεις τετράδες.

Τοποθετήστε τον έναν κύλινδρο αµυγδαλόπαστας στην άκρη του (τετραπλού) φύλλου, από τη φαρδιά πλευρά και τυλίξτε το, ρολάροντάς το. Αλείψτε την άκρη του φύλλου µε λιωµένο βούτυρο, ώστε να κολλήσει όταν τελειώσετε το ρολάρισµα.Κλείστε καλά τις άκρες του ρολού και κάντε ακριβώς την ίδια διαδικασία και µε τα άλλα δύο φύλλα.

Αλείψτε ένα στρογγυλό ταψί, διαµέτρου 23 εκ., µε βούτυρο και ξεκινήστε να τοποθετείτε τα ρολά. Πάρτε ένα ρολό, βάλτε το στο κέντρο του ταψιού και τυλίξτε το σαν σαλίγκαρο. Συνεχίστε δηµιουργώντας ένα δεύτερο σπείρωµα µε το δεύτερο φύλλο και τελειώστε µε το τρίτο. Σε ένα µπολ ανακατέψτε τους κρόκους αυγών, το νερό και την κανέλα µε αυγοδάρτη.

Αλείψτε το γλυκό µε αυτό το µείγµα µε ένα πινέλο και βάλτε το σε προθερµασµένο φούρνο στον αέρα, να ψηθεί στη µεσαία σχάρα για 20΄ στους 170 °C. Βγάλτε το γλυκό από το φούρνο. Ανακατέψτε σε ένα µπολ τη ζάχαρη και την κανέλα. Πασπαλίστε το γλυκό και στη συνέχεια διασκορπίστε πάνω του τα ψιλοκοµµένα αµύγδαλα.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ