Απίθανη καλοκαιρινή συνταγή: Τάρτα Limoncello με βανίλιες!

Ελαφριά, δροσερή τάρτα με φρούτα, κατάλληλη για όλες τις ώρες της μέρας!
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, φρέσκο
250 γρ. αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
250 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
12 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
80ml νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
5 γρ. ξύσμα λεμονιού
20ml χυμό λεμονιού
60ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
5 αυγά μεσαίου μεγέθους (275 γρ.)
100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
60ml λικέρ Limoncello
200 γρ. ζάχαρη άχνη
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
6 βανίλιες (φρούτο)
10 γρ. ζάχαρη άχνη
Φτιάξτε τη ζύµη. Βάλτε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο, το µαλακό αλεύρι, το σκληρό αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπήστε µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ) σε χαµηλή ταχύτητα µέχρι να σβολιάσουν. Κατόπιν ρίξτε τα αυγά και το νερό και χτυπήστε µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάστε τον κάδο µε διάφανη µεµβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
Βγάλτε τη ζύµη από το ψυγείο, καλύψτε τη µε λαδόκολλα και µε τον πλάστη ανοίξτε τη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και διαµέτρου περίπου 40 εκ. Με προσεκτικές κινήσεις µεταφέρετε το φύλλο στην ταρτιέρα, που την έχετε αλείψει ελαφρώς µε λίγο βούτυρο. Κόψτε τη ζύµη που περισσεύει. Τρυπήστε τη ζύµη µε ένα πιρούνι, καλύψτε τη µε λαδόκολλα και γεµίστε τη µε όσπρια. Ψήστε τη βάση της τάρτας για 15΄ στη µεσαία σχάρα. Βγάλτε την από το φούρνο, αφαιρέστε τη λαδόκολλα µε τα όσπρια και αφήστε τη να κρυώσει.
Φτιάξτε τη γέµιση. Βάλτε το ξύσµα λεµονιού, το χυµό λεµονιού, την κρέµα γάλακτος, τα ψιλοκοµµένα αµύγδαλα, τη ζάχαρη άχνη, τα αυγά και το βούτυρο σε ένα µεγάλο µπολ και χτυπήστε τα µε µίξερ χειρός µέχρι να οµογενοποιηθούν. Ρίξτε το Limoncello και ανακατέψτε µε ένα κουτάλι ή σπάτουλα µέχρι να απορροφηθεί από την κρέµα.
Μοντάρετε το γλυκό. Πλύνετε τις βανίλιες και κόψτε τις στα τέσσερα, αφαιρώντας τα κουκούτσια τους. Γεµίστε την τάρτα µε την κρέµα Limoncello και τοποθετήστε στην επιφάνειά της τις βανίλιες µε την κοίλη εξωτερική πλευρά προς τα πάνω. Ψήστε για 20΄-30΄ στη µεσαία σχάρα µέχρι να αποκτήσει ροδοκόκκινη κρούστα.
Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει εντελώς, πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη και κόψτε σε κοµµάτια.
ΤIP: Βάζουμε όσπρια μέσα στη λαδόκολλα για να μη φουσκώσει η ζύμη της τάρτας.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ