ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Μοσχοβολάει» Νότια Ιταλία: Ζυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα, παραδοσιακή ναπολιτάνικη συνταγή

Ιδανική για καλοκαίρι

Ο gastronomos.gr μας προτείνει μία καλοκαιρινή, ναπολιτάνικη συνταγή που είναι σίγουρο ότι θα σας ξετρελάνει. Τα ζυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα είναι όχι πολύ γνωστό πιάτο εκτός των συνόρων αλλά πολύ τυπικό στην περιφέρεια της Καμπανίας- χορταστικό φαγητό που συνδυάζει δύο άμυλα.

AD: mytest

Παράλληλα, δοκιμάστε την ονειρεμένη μακαρονάδα της Μάνης.

Πάμε να δούμε πως θα φτιάξουμε ζυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα

Ναπολιτάνικη συνταγή

Υλικά

  • 300 γρ. ανάμεικτα ζυμαρικά (pasta mista – τα βρίσκουμε συσκευασμένα σε παντοπωλεία και ντέλι με ιταλικά προϊόντα ή χρησιμοποιούμε τα ζυμαρικά που έμειναν στο ντουλάπι μας)
  • 800 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 2 εκ.
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. καπνιστή provola, τριμμένη (αγελαδινό τυρί της βορειοδυτικής Ιταλίας, με πλούσια γλυκιά γεύση – το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και ντέλι με ιταλικά προϊόντα) ή μετσοβόνε 100 γρ. καπνιστή πανσέτα, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 30 γρ. ντοματίνια βελανίδια, καλά πλυμένα και κομμένα στα 4
  • 5-6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • τυρί παρμεζάνα, τριμμένη (για το σερβίρισμα)
  • 40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε τα ζυμαρικά με πατάτες και τυρί πρόβολα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σέλινο για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και την πανσέτα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  • Ρίχνουμε τα ντοματίνια και τον βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά (περίπου 1 λίτρο).
  • Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε τα υγρά να κοχλάσουν και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
  • Μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την καπνιστή provola και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  • Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!