ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ούτε χωριάτικο, ούτε κουρού: Πρωτότυπη συνταγή για τυρόπιτα με φύλλο «έκπληξη»

Μία εναλλακτική πρόταση για τυρόπιτα

Μία πρωτότυπη συνταγή για τυρόπιτα με γέμιση από 3 διαφορετικά τυριά και φύλλο από αμπελόφυλλο. Μία δοκιμή και θα σας «στοιχειώσει» με τη νοστιμιά της. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μανιάτικη τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

AD: mytest

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα (θα τα βρούμε, προς τα τέλη του Απρίλη, σε καλές λαϊκές αγορές, σε ενημερωμένα μανάβικα και στο τμήμα μαναβικής μεγάλων σούπερ μάρκετ) ή 300 γρ. αμπελόφυλλα, από βάζο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • 800 ml φρέσκο γάλα
  • 1 φλιτζάνι ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κασέρι, κατά προτίμηση Σοχού ή Βόλου, τριμμένο
  • 2 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, χτυπημένα
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα φόρμας με αμπελόφυλλα ξεκινάμε και αν πάρουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει για περίπου 3 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν λίγο και να γίνουν εύκαμπτα.
  • Αν είναι από βάζο, τα ζεματίζουμε για περίπου 1/2 – 1 λεπτό.
  • Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει χλιαρό.
  • Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το α- λεύρι και το κορν φλάουρ και τα ζεσταί- νουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει και να καβουρδιστεί το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα, χωρίς σβόλους.
  • Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά, το δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Λαδώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας και την «ντύνουμε» εσωτερικά με τρεις στρώσεις αμπελόφυλλα (τα οποία λαδώνουμε με ένα πινέλο ενδιάμεσα, για να κολλήσουν μεταξύ τους), φροντίζοντας να εξέχουν λίγο, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε μετά τη γέμιση.
    αμπελόφυλλων που εξέχουν.
  • Aδειάζουμε τη γέμιση στη φόρμα, τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και τη σκεπάζουμε με τις άκρες των αμπελόφυλλων που εξέχουν.
  • Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε μέσα τη φόρμα και γεμίζουμε το ταψί με όσο νερό χρειάζεται, ώστε να φτάσει η στάθμη του μέχρι τη μέση της φόρμας.
  • Ψήνουμε την πίτα για περίπου 45 λεπτά.
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα.
  • Την κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.