Πεντανόστιμη και νηστίσιμη τυρόπιτα

Ελαφρύ και παραδοσιακό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους
Αυτή η τυρόπιτα θα σου μείνει αξέχαστη και είμαι σίγουρη ότι θα τη φτιάχνεις πολύ συχνά. Είναι η ιδανική τυρόπιτα για όσους νηστεύουν την Σαρακοστή ή θέλουν κάτι πιο ελαφρύ αλλά και παραδοσιακό.
AD: mytest
Διαβάστε επίσης: Νηστίσιμη σπανακόπιτα χωρίς τυρί
Για το φύλλο
- Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 1-1,5 κιλό φυτικό-νηστίσιμο τυρί της επιλογής σας σε κομματάκια ή τριμμένο (μπορείτε να διαλέξετε ότι τυρί σας αρέσει)
- 2 φυτικά γιαούρτια χωρίς ζάχαρη (υπολόγισε 200 ml το καθένα)
- Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο ή κανονικό
- 2-3 ματσάκια άνηθο
- Μία κουταλιά της σούπας λεμόνι
- Σουσάμι για το στόλισμα
Εκτέλεση
Αυτή η τυρόπιτα θα σου μείνει αξέχαστη και είμαι σίγουρη ότι θα τη φτιάχνεις πολύ συχνά. Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σπιτικό φύλλο μας.
Για το φύλλο
- Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το νερό, μαζί με τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και πλάθουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη για 2 λεπτά και την αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσει για 1 ώρα σε ξηρό και ζεστό περιβάλλον.
Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας, ξεκινάμε με τη γέμιση για τη τυρόπιτα μας.
- Μέσα σε ένα μπολ, ρίξε το τυρί που έχεις επιλέξει, τα γιαούρτια, αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ξύδι και το λεμόνι και ψιλόκοψε και το άνηθο και πρόσθεσε το στο μείγμα.
- Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και άφησε τα στο ψυγείο για 10 λεπτά μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα μας.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και τα ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτά φύλλα.
- Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί της επιλογής μας και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
- Βάζουμε λίγη από τη γέμιση και απλώνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω.
- Ξανά γέμιση, μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο φύλλο. Λαδώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο και στολίζουμε με σουσάμι.
- Κόβουμε τη τυρόπιτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας.
- Μόλις πάρει χρώμα η νηστίσιμη τυρόπιτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
Η πιο νόστιμη πίτα που δεν θα χορταίνεις να την γεύεσαι.