Που τρώμε τον καλύτερο και πιο αυθεντικό χαλβά στην Αθήνα

Τέσσερις διευθύνσεις για την πιο γλυκιά αναζήτηση της τέλειας γεύσης
Βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο που τα νόστιμα, θρεπτικά εδέσματα της Σαρακοστής είναι στα «φόρτε» τους, καθώς επιλέγονται καθημερινά από πλήθος κόσμου που νηστεύει, και όχι μόνο.
Ανάμεσά τους, φυσικά, και ο χαλβάς, αυτό το γλυκό με την εκλεπτυσμένη γεύση, που αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο αγαπημένες γλυκές επιλογές όσων αναζητούν μια εμπειρία γεύσης, που να συνδυάζει την παράδοση με την αυθεντικότητα.
Που, όμως, μπορούμε να απολαύσουμε εξαιρετικό χαλβά στην Αθήνα;
Τα νέα είναι καλά, κι αυτό γιατί η πρωτεύουσα είναι γεμάτη από κορυφαίους προορισμούς που τιμούν τον παραδοσιακό αυθεντικό χαλβά αλλά και τις πιο μοντέρνες εκδοχές του, που σιγουρα θα σε ενθουσιάσουν.
Στο Αthens Magazine ανακαλύπτουμε μαζί τέσσερις από αυτούς.
Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδης – Γαβρίλης
Από την καρδιά της Δραπετσώνας αναδύεται μια από τις διασημότερες διευθύνσεις για το παραδοσιακό έδεσμα. Ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδης – Γαβρίλης, γνωστός για την αυθεντικότητα, την περίσσια προσοχή του στη λεπτομέρεια και την απόλαυση στη γεύση του, προσελκύει ουρές κόσμου, και όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες επιχειρήσεις της Αθήνας και μοναδική πλέον στον Πειραιά, αφού το εργαστήριο άνοιξε το 1924, όταν ο Μικρασιάτης, Κώστας Μεζαρντάσογλου, που γνώριζε από πρώτο χέρι την τέχνη του χειροποίητου χαλβά, μετά την Καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα. Σήμερα, η χαλβαδοποιία, με πρώτη προτεραιότητα την ελληνική γη, τα παραδοσιακά συστατικά και την αγάπη για την τέχνη του γλυκού, ανήκει στον Νικόλαο Γαβρίλη και τους συνεργάτες του, ενώ έχει επεκταθεί και σε δύο ακόμη διευθύνσεις.
Τ: Αγίου Δημητρίου 1, Δραπετσώνα | Αιμιλίου Βεάκη 17, Περιστέρι | Βασιλέως Γεωργίου Α’, Πειραιάς
View this post on Instagram
Χαλβάς Αργουδέλη
Πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία, η οποία «καλά κρατεί» από το 1860, με επιρροές αρχικά από τη Σμύρνη και μετέπειτα από το Αιγαίο. Η χαλβαδοποιία-ταχινοποιία Αργουδέλης ανήκει στους ιστορικούς παραγωγούς της Ελλάδας που ασχολήθηκαν με το ταχίνι και το χαλβά και είναι μια από τις παλαιότερες βιοτεχνίες της πόλης του Πειραιά, που ιδρύθηκε στις αρχές τους 20ου αιώνα. Είναι το μέρος όπου ο χαλβάς συνιστά τέχνη, με τους αρμόδιους να επενδύουν χρόνο και πάθος για να δημιουργήσουν ένα γλυκό που αγγίζει την τελειότητα. Η απαλή, σουσαμένια γεύση και η τραγανή υφή του χαλβά Αργουδέλη είναι απλά αξεπέραστες, γεγονός που καθιστά αυτό το μέρος έναν από τους θησαυρούς της Αθήνας. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις, εδώ θα βρεις χαλβά με φυσική μαστίχα Χίου, χαλβά με καφέ, αλλά και με φυστίκι Αιγίνης.
Τ: Δ. Γούναρη 31-33, Πειραιάς
View this post on Instagram
Wild Souls
Για εκείνους που αναζητούν μια πιο μοντέρνα πινελιά στη γεύση του χαλβά, το Wild Souls είναι ο τέλειος προορισμός. Αν ξεκινούσαμε από την εξωτερική του εμφάνιση, θα λέγαμε πως πρόκειται πραγματικά για ένα κόσμημα του κέντρου της Αθήνας. Ένα concept store, που σου αφήνει την ίδια γεμάτη wild vibes γεύση με τα προϊόντα του. Εκτός αυτού όμως, εδώ θα βρεις χαλβά με μέλι, κακάο, αμύγδαλα, κάσιους, φυστίκι, φουντούκι, καρύδια, κανέλα αλλά και χαλβά μελομακάρονο, ανεξαρτήτως εποχής. Οι μοναδικές και κατά κοινή ομολογία πεντανόστιμες συνταγές του μαγαζιού δημιουργούνται με μια προσεκτική επιλογή συστατικών, που αναδεικνύει την αξία των καρπών και των θρεπτικών βουτύρων. Φυσικά, όμως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα τα βρεις να πωλούνται και μόνα τους, σε ό,τι παραλλαγή επιθυμείς.
Τ: Βουλής 36, Αθήνα
View this post on Instagram
Καταλαχού
Τελευταίος, αλλά κατά κανέναν τρόπο λιγότερο σημαντικός, ο χαλβάς Καταλαχού είναι ένας αθηναϊκός προορισμός που πρέπει να επισκεφθεί κανείς απαραιτήτως. Κι αυτό γιατί σε αυτό το καθόλου τυχαίο (καταλαχού σημαίνει «κατά τύχη») συνεργατικό παντοπωλείο/οπωροπαντοπωλείο/ αναψυκτήριο όλα φαίνεται να οδεύουν προς μια διατροφή που συμβαδίζει με την εποχή, μέσω της χρήσης παραδοσιακών συστατικών και δίνοντας πολύ μεγάλη προσοχή στη διαδικασία της παρασκευής. Στο Καταλαχού αρχικά θα συναντήσεις μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, από κουλουράκια και παξιμάδια μέχρι σοκολάτες και φυτικά γάλατα. Όσο για τον χαλβά, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τον παραδοσιακό, χειροποίητο χαλβά, τον χαλβά ολικής άλεσης χωρίς ζωικά παράγωγα αλλά και τον μαστιχάτο με κακάο.
Τ: Μαυρομιχάλη 9, Αθήνα
View this post on Instagram