Πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με κρέμα και φρυγανιά

Η «Ζακυνθινή φρυγανιά» θα γίνει το νέο αγαπημένο σας γλυκό
Αυτό το γλυκό ψυγείου, με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές, είναι πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο στη Ζάκυνθο.
AD: mytest
Κάποιοι το γνωρίζουν ως «εκμεκ με φρυγανιά», ενώ κάποιοι άλλοι ως «Ζακυνθινή φρυγανιά».
Δείτε επίσης: Άπαιχτο γλυκό ψυγείου με λεμόνι, ζαχαρούχο γάλα και άλλα 2 υλικά
Το μόνο σίγουρο είναι πως αν το δοκιμάσετε, θα το λατρέψετε κατευθείαν !
Υλικά
Μερόδες: 12
Για το σιρόπι
- 250 ml (1 + 1/4 κούπας) καυτό νερό
- 250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη
Για την κρέμα
- 1 λίτρο (5 κούπες) φρέσκο γάλα, πλήρες
- 90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) ζάχαρη
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. (3/4 κούπας) κορν φλάουρ
- 2 καψάκια βανιλίνη
- 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για τη βάση
- 1 μεγάλο πακέτο φρυγανιές
Για τη διακόσμιση (προαιρετικά)
- σαντιγή και κακάο ή κανέλα
Εκτέλεση
Για τη κρέμα
- Για να φτιάξουμε ζακυνθινή φρυγανιά, αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
- Προσθέτουμε τις βανιλίνες και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (1-2 ώρες στο ψυγείο).
Για το σιρόπι
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το καυτό νερό, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
- Αφήνουμε το απλό αυτό σιρόπι να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
- Υπολογίζουμε πόσες φρυγανιές θα χρειαστούν για να καλύψουν όλο τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ.
- Τις βυθίζουμε μία μία στο σιρόπι, για 1-2 δευτερόλεπτα, και τις στρώνουμε στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλη μία στρώση.
- Στη συνέχεια, περιχύνουμε τις φρυγανιές με όσο σιρόπι έχει περισσέψει.
- Χτυπάμε την κρέμα που ετοιμάσαμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά.
- Την αδειάζουμε πάνω στη βάση και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι η κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
- Αν θέλουμε, διακοσμούμε την επιφάνεια της ζακυνθινής φρυγανιάς με ροζέτες σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή κακάο.
- Σερβίρουμε τη ζακυνθινή φρυγανιά κομμένη σε κομμάτια.
Τips για το τέλειο αποτέλεσμα:
- Συνήθως γαρνίρεται με σαντιγή και κερασάκια γλασέ ή μπισκότο.
- Μία πιθανή παραλλαγή είναι αντι για φρυνανιές, να φτιάξουμε το γλκυκό με φέτες από τσουρέκι που περίσσεψε
Πηγή: gastronomos.gr