ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με κρέμα και φρυγανιά

Η «Ζακυνθινή φρυγανιά» θα γίνει το νέο αγαπημένο σας γλυκό

Αυτό το γλυκό ψυγείου, με μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές, είναι πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο στη Ζάκυνθο.

AD: mytest

Κάποιοι το γνωρίζουν ως «εκμεκ με φρυγανιά», ενώ κάποιοι άλλοι ως «Ζακυνθινή φρυγανιά».

Δείτε επίσης: Άπαιχτο γλυκό ψυγείου με λεμόνι, ζαχαρούχο γάλα και άλλα 2 υλικά

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν το δοκιμάσετε, θα το λατρέψετε κατευθείαν !

Υλικά

Μερόδες: 12

Για το σιρόπι 

  • 250 ml (1 + 1/4 κούπας) καυτό νερό
  • 250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη

Για την κρέμα 

  • 1 λίτρο (5 κούπες) φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. (3/4 κούπας) κορν φλάουρ
  • 2 καψάκια βανιλίνη
  • 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για τη βάση

  • 1 μεγάλο πακέτο φρυγανιές

Για τη διακόσμιση (προαιρετικά)

  • σαντιγή και κακάο ή κανέλα

Εκτέλεση

Για τη κρέμα

  • Για να φτιάξουμε ζακυνθινή φρυγανιά, αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
  • Προσθέτουμε τις βανιλίνες και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς τη στην επιφάνεια για να μη σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (1-2 ώρες στο ψυγείο).

Για το σιρόπι 

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το καυτό νερό, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  • Αφήνουμε το απλό αυτό σιρόπι να κρυώσει.

Συναρμολόγηση 

  • Υπολογίζουμε πόσες φρυγανιές θα χρειαστούν για να καλύψουν όλο τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ.
  • Τις βυθίζουμε μία μία στο σιρόπι, για 1-2 δευτερόλεπτα, και τις στρώνουμε στο ταψί.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλη μία στρώση.
  • Στη συνέχεια, περιχύνουμε τις φρυγανιές με όσο σιρόπι έχει περισσέψει.
  • Χτυπάμε την κρέμα που ετοιμάσαμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά.
  • Την αδειάζουμε πάνω στη βάση και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι η κρέμα να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί ώστε να κόβεται.
  • Αν θέλουμε, διακοσμούμε την επιφάνεια της ζακυνθινής φρυγανιάς με ροζέτες σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή κακάο.
  • Σερβίρουμε τη ζακυνθινή φρυγανιά κομμένη σε κομμάτια.

Τips για το τέλειο αποτέλεσμα:

  1. Συνήθως γαρνίρεται με σαντιγή και κερασάκια γλασέ ή μπισκότο.
  2. Μία πιθανή παραλλαγή είναι αντι για φρυνανιές, να φτιάξουμε το γλκυκό με φέτες από τσουρέκι που περίσσεψε

Πηγή: gastronomos.gr