ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η τυρόπιτα του Σαββάτου: Η πιο «ζεστή» και σπιτική συνταγή για την αγαπημένη μας πίτα

Αξιοποιήστε δημιουργικά και νόστιμα το πρωινό του Σαββάτου και δημιουργήστε αυτό το ποίημα

Η συγκεκριμένη τυρόπιτα, η «ζεματιστή» χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα των υλικών της και την ιδιόμορφη παρασκευή της που θυμίζει λίγο τυρόψωμο. Έξοχη γεύση! Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για «μπακλαβαδένια» τυρόπιτα.

AD: mytest

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 λίτρο νερό ζεστό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζ. τσαγιού φέτα σκληρή (για να μη λιώσει στο ψήσιμο), θρυμματισμένη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε τη ζεματιστή τυρόπιτα, πρώτα κοσκινίζουµε το αλεύρι πάνω από µια λεκάνη.
  • Προσθέτουµε το αλάτι και ρίχνουµε σταδιακά το νερό, «δουλεύοντας» παράλληλα το μείγμα με τα χέρια µας για περίπου 8 λεπτά, µέχρι να ετοιµάσουµε µια ζύµη µαλακή και ελαστική.
  • Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυµώνουµε δυνατά για άλλα 2 – 3 λεπτά.
  • Τυλίγουµε τη ζύμη σε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε κατά µέρος να «ξεκουραστεί» για 1½ ώρα, ώστε να µαλακώσει και να µπορεί να ανοίξει µε ευκολία.
  • Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
  • Χωρίζουµε τη ζύµη σε 4 ίσα κοµµάτια και σε µια επίπεδη, καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα βουτύρου – ελαιολάδου και το απλώνουμε µε ένα πινέλο.
  • Βάζουµε επάνω το 1 κοµμάτι ζύµης και το πιέζουµε µε τις παλάμες µας να πλατύνει. Βουτάμε τα χέρια μας στο μείγμα βουτύρου – λαδιού, αλείφουμε με αυτά τη ζύμη και με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε σε σχετικά στρογγυλό φύλλο µε διάµετρο περίπου 30 εκ.
  • Χρειάζεται επιμονή, γιατί η ζύμη είναι αρκετά ελαστική και «μαζεύει».
  • Πασπαλίζουµε το φύλλο µε το 1/4 της τριµμένης φέτας και το τυλίγουμε σε ρολό. Επειτα πιάνουμε το ρολό από τις δυο του άκρες και το πιέζουμε στις παλά- μες μας να κλείσει σαν φυσαρ- μόνικα και να γίνει ένα μπαλάκι ζύμης. Το πιέζουμε από πάνω για να γίνει σχετικά επίπεδο, αλλά όχι να λεπτύνει πολύ, και το με- ταφέρουμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού. Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και λάδι. Επα- ναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και κάθε φύλλο το βάζουμε πάνω από το προηγούμενο, σχηματί- ζοντας έναν πύργο στο κέντρο του ταψιού. Μετά, με τα χέρια, πιέζουμε τα φύλλα προς τα τοιχώματα του ταψιού, ώστε να απλώσουν, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
  • Κόβουµε την ζεματιστή πίτα σε κοµµάτια και την ψήνουµε για 1 ώρα, µέχρι να ροδίσει.

Πηγή: gastronomos.gr