7 τυριά που πρέπει να τρώτε και 7 που δεν πρέπει

Δεν είναι ολα τα τυριά αυτό που φαίνεται...
Σύμφωνα με αναφορές του Forbes, οι άνθρωποι φτιάχνουν τυρί για τουλάχιστον 7.500 χρόνια. Ήταν βασική τροφή στην Αρχαία Αίγυπτο και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αναφέρεται σε διάφορα εδάφια της Βίβλου και έπαιξε ρόλο όχι μόνο στις αμερικανικές δίαιτες αλλά ακόμη και στην αμερικανική πολιτική. τον 19ο αιώνα.
Ωστόσο ακόμα και αυτό, ένα προιόν με ιστορία χιλιάδων ετών δεν εχει μόνο μία όψη, καθώς υπάρχουν τυριά που πρέπει να τρώμα και άλλα πάλι δεν θα έπρεπε.
Τ 7 do και τα 7 don’t
Nα τρώτε: Παρμεζάνα
Η παρμεζάνα είναι νικητής σε πολλά τμήματα. Πρώτον, φυσικά, είναι νόστιμο. Η παρμεζάνα μπορεί να απογειώσει τη γεύση των ζυμαρικών, της πίτσας, των σαλατών, των σούπων και τόσων άλλων πιάτων, και μαζί με όλη τη γεύση που προσθέτει, η παρμεζάνα περιέχει επίσης μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Αυτό το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Β12 και Β6 και περιέχει ίχνη άλλων θρεπτικών συστατικών όπως χαλκό και ψευδάργυρο (μέσω του Live Strong).
Και για όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα με τα οποία είναι φορτωμένη η παρμεζάνα, είναι αρκετά αφόρητη όσον αφορά την περιεκτικότητα σε λίπος. Σύμφωνα με δεδομένα που προέρχονται από το Men’s Health, μια μερίδα παρμεζάνας έχει μόλις οκτώ γραμμάρια λίπους. Συγκρίνετε το με τα επίπεδα λίπους που βρίσκονται σε μερικά από τα άλλα τυριά που συζητούνται εδώ και θα δείτε ότι ο αριθμός των οκτώ γραμμαρίων είναι ένα καλό σημείο καυχησιολογίας αυτού του φαγητού που ονομάστηκε από τη βόρεια ιταλική επαρχία της Πάρμα.
Μην τρώτε: Αμερικάνικο τυρί
Το λέει ακριβώς εκεί στην ετικέτα, παιδιά: «Παστεριωμένο παρασκευασμένο τυροκομικό προϊόν». Ή, στη γλώσσα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων “Απαιτήσεις για συγκεκριμένα τυποποιημένα τυριά και συναφή προϊόντα”, Sec. 133.169, η επίσημη ονομασία αυτού του “τροφίμου” είναι “Παστεριωμένο τυρί επεξεργασίας”.
Και αν διαβάσετε στη συναρπαστική αυτή ενότητα του Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών Τίτλος 21, θα δείτε αυτό το μέρος: “Σε περίπτωση που είναι φτιαγμένο από τυρί τσένταρ, πλυμένο τυρόπηγμα, τυρί colby ή κοκκώδες τυρί ή οποιοδήποτε μείγμα δύο ή Για περισσότερα από αυτά, μπορεί να χαρακτηριστεί «Παστεριωμένο αμερικάνικο τυρί επεξεργασίας».
Υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, γεμάτο με συστατικά που δεν είναι τυροκομικά και, για πολλούς ουρανίσκους, απαράδεκτο στη γεύση, το αμερικάνικο τυρί, σε αντίθεση με την τζαζ, τις κορβέτες και τα blue jeans, δεν είναι ένα αμερικανικό πρωτότυπο για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι.
Να τρώτε: Φρέσκια μοτσαρέλα
Πραγματικά δεν έχετε ζήσει μέχρι να φάτε φρέσκο τυρί μοτσαρέλα. Όπως την ίδια μέρα, φτιαγμένο εκείνο το πρωί λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη ή την Καμπανία-φρέσκο. Το φρέσκο τυρί μοτσαρέλα είναι μια απολαυστική απόλαυση που μπορείτε να απολαύσετε σε πίτσα, καπρέζε, σε πιάτα ζυμαρικών ή να φάτε ως έχει, χωρίς να χρειάζεται να χρυσώσετε το κρίνο. Και όσο κι αν φαίνεται μια απολαυστική τροφή, η ελάχιστα επεξεργασμένη μοτσαρέλα δεν είναι στην πραγματικότητα ανθυγιεινή.
Σύμφωνα με το Healthline, μια ουγγιά μοτσαρέλα περιέχει μόλις έξι γραμμάρια λίπους, ενώ παρέχει επίσης έξι γραμμάρια πρωτεΐνης. Η μοτσαρέλα είναι επίσης χαμηλότερη σε νάτριο από τα περισσότερα τυριά, με την ίδια μερίδα μιας ουγγιάς να έχει μόλις το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Θα λάβετε επίσης 14% εάν το ημερήσιο συνιστώμενο ασβέστιο με αυτή την ουγγιά φρέσκιας, τρυφερής μοτσαρέλας. Επιπλέον, το τυρί μοτσαρέλα μπορεί επίσης να προσφέρει υγιή προβιοτικά όπως ο Lactobacillus casei και ο Lactobacillus fermentum.
Μην τρώτε: Camembert
Ναι, το τυρί camembert είναι νόστιμο και υπάρχει μια ώρα και ένα μέρος όπου είναι εντάξει να φάτε λίγο, αυτός ο χρόνος είναι σπάνιος και αυτός ο τόπος είναι οπουδήποτε, αρκεί να κολλήσετε με το σπάνιο πράγμα. Αυτό το μαλακό, κρεμώδες τυρί, το οποίο προέρχεται από το Camembert της Γαλλίας, είναι (ίσως δεν αποτελεί έκπληξη) πολύ πλούσιο σε λιπαρά, σύμφωνα με το British Heart Foundation. Είναι περίπου 23% λιπαρά, στην πραγματικότητα, και το χειρότερο είναι ότι το 14% αυτού του λίπους είναι κορεσμένο.
Το τυρί είναι επίσης αρκετά υψηλό σε αλάτι, με 1,5 γραμμάριο νατρίου ανά 100 γραμμάρια — ή περίπου τρεις ουγγιές — τυριού. Το μόνο που αναγνωρίζετε, δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς αυτό το τυρί από τη διατροφή σας, αλλά αποφύγετε το εκτός από ως απόλαυση. Και όσο πραγματικά νόστιμο και αν είναι το τηγανητό camembert, ειδικά σερβιρισμένο με σάλτσα cranberry, αυτό είναι ένα φαγητό στο οποίο θα κάνετε καλύτερα να αντισταθείτε εντελώς.
Να τρώτε: Τυρί κότατζ
Το τυρί cottage δεν κάνει πραγματικά τη χάρη του με το όνομά του, το οποίο, σύμφωνα με το Cheese.com, «πιστεύεται ότι προήλθε επειδή το τυρί γενικά παρασκευαζόταν σε εξοχικά σπίτια από γάλα που περίσσεψε, μετά την παρασκευή βουτύρου». Και πράγματι, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τυρί κότατζ, είτε ζείτε σε εξοχικό σπίτι, διαμέρισμα ή μεγάλο αρχοντικό. Ή, μπορείτε απλώς να αγοράσετε τα πράγματα στο τοπικό παντοπωλείο σας.
Με όποιον τρόπο κι αν παίρνετε το τυρί κότατζ, είναι ένα τυρί που πρέπει να βάλετε άφθονο στη διατροφή σας. Σύμφωνα με την Healthline, είναι χαμηλή σε θερμίδες, υψηλή σε πρωτεΐνη και είναι φορτωμένη με θρεπτικά συστατικά, κυρίως φυλλικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Β12, το 59% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας της οποίας μπορεί να ληφθεί από ένα φλιτζάνι τυρί cottage.
Θυμηθείτε επίσης τα 9 πιο υγιεινά τυριά
Μην τρώτε: Το λεγόμενο τυρί που ψεκάζετε
Το πρόσωπο του Drew Barrymore σε αυτή τη μνήμη Tonight Show τα λέει όλα. Και υπάρχει ένας λόγος που το Wired αποκάλεσε το τυρί σπρέι “ένα από τα πιο αφύσικα τρόφιμα στον κόσμο”, ενώ το “Everyday Health” λέει ότι “είναι [ένα] τυρί με μεγάλη επεξεργασία που δεν είναι πραγματικά τυρί”. Κοιτάξτε, όπως ένα απλό, αναμφισβήτητο γεγονός, γνωρίζετε ότι το τυρί που παραδίδεται από ένα κουτί υπό πίεση μέσω συμπιεσμένου ακροφυσίου δεν έχει καμία δουλειά να εισέλθει στο σώμα σας. Αυτό το τυρί είναι απλώς λάθος κατ’ αρχήν. Και στην πράξη όλα είναι λάθος.
Το Wired διέλυσε τα συστατικά που θα βρείτε σε ένα κουτάκι τυρί σπρέι, όπως το Kraft Easy Cheese Cheddar παστεριωμένο τυρί σνακ, και εντόπισε, μεταξύ άλλων, το λάδι canola για να διατηρήσει την υγρή του υφή, φωσφορικό νάτριο, ορό γάλακτος και περίπου διπλάσια ποσότητα αλάτι όπως παίρνετε σε άλλα τυριά. Αυτή η προσβολή τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανήκει στα βιβλία ιστορίας, όχι στους διαδρόμους παντοπωλείου, και σίγουρα δεν ανήκει σε τίποτα που σκοπεύετε να καταπιείτε ή, ακόμη χειρότερα, να ταΐσετε τα παιδιά σας που μεγαλώνουν.
Να τρώτε: Τυρί φέτα
Το τυρί φέτα περνάει πολύ καλά τον τελευταίο καιρό χάρη στη λεγόμενη συνταγή ζυμαρικών TikTok που βάζει ένα τούβλο από αυτό το αγαπημένο τυρί στο κέντρο ενός πιάτου με ντομάτα και ζυμαρικά. Πέρα από την πρόσφατη ιογενή διαφημιστική εκστρατεία που ανέφερε το Charlotte Observer ότι είχε ράφια παντοπωλείων σε ορισμένες περιοχές χωρίς τυρί, η φέτα είναι πράγματι ένα νόστιμο τυρί που πρέπει να αποτελεί τακτικό μέρος της διατροφής σας.
Παραδοσιακά παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, σύμφωνα με το WebMD. Η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, επομένως είναι καλή για την υγεία των οστών, έχει άφθονα προβιοτικά και παρέχει υποστηρικτές του ανοσοποιητικού όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση των οστών και των δοντιών. Επίσης, η φέτα είναι πικάντικη και νόστιμη, χρησιμεύει ως νότα χάρη σε πολλές σαλάτες, ομελέτα, τυλιχτό και αρκετά νόστιμο σνακ και από μόνη της. Μπορεί να κοπεί σε κύβους ή να θρυμματιστεί, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα τυριά, δεν μπορεί πραγματικά να λιώσει όπως τα περισσότερα τυριά.
Μην τρώτε: Τυρί με μειωμένα λιπαρά
Εάν ανησυχείτε για το κόψιμο του λίπους στο όνομα της υγείας σας, τότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κόψετε εντελώς το τυρί (ή να επιλέξετε ένα φυσικά τυρί με χαμηλά λιπαρά) αντί να προτιμάτε ένα τυρί με μειωμένα λιπαρά, καθώς αυτό που προστίθεται ξανά στο
Το τυρί για να αντικαταστήσει το λίπος που αφαιρέθηκε μπορεί να είναι χειρότερο για την υγεία σας από αυτό το φυσικό λίπος. “Οποιοδήποτε τρόφιμο που εξαλείφει το λίπος ή τη ζάχαρη θα πρέπει να βρίσκεται στο ραντάρ σας”, σύμφωνα με το Insider, το οποίο αναφέρει επίσης ότι αυτές οι εναλλακτικές με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχουν επιβλαβή συστατικά.
Επίσης, σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition, εάν επιλέξετε τυρί με μειωμένα λιπαρά, μπορεί να χάσετε πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς που παίρνετε με το πλήρες τυρί, όπως η χοληστερόλη HDL ή η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, η οποία συνήθως αναφέρεται ως «καλή χοληστερόλη» και είναι απαραίτητη για τον οργανισμό σας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Να τρώτε: Κατσικίσιο τυρί
Σε αντίθεση με την κοινή παρανόηση, το κατσικίσιο τυρί δεν είναι χωρίς λακτόζη, αλλά τείνει να έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γαλακτοκομικό γάλα και συνήθως μπορεί να γίνει ανεκτό από άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για λόγους υγείας, σύμφωνα με το Prevention. Και συνολικά, το κατσικίσιο γάλα (και το κατσικίσιο τυρί) ταιριάζει με το αγελαδινό γάλα σε άλλες διατροφικές ιδιότητες.
Με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά και μια αξιοπρεπή πηγή πρωτεΐνης, το κατσικίσιο τυρί είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, με περίπου 100 θερμίδες ανά μερίδα μιας ουγγιάς, σύμφωνα με το Healthline. Είναι μια αξιοπρεπής πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Β2 (γνωστή και ως ριβοφλαβίνη) και έχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και χαλκό. Και το κατσικίσιο τυρί μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό τυρί σε πολλές συνταγές, από λαζάνια μέχρι σάντουιτς με ψητό τυρί σε πιατέλα ορεκτικών, οπότε ακόμα κι αν δεν τα πάτε τόσο καλά με τα γαλακτοκομικά, μπορείτε να είστε λάτρεις του τυριού.
Μην τρώτε: Cheddar
Αυτό είναι δύσκολο, το ξέρουμε. Το τυρί τσένταρ είναι απολύτως νόστιμο. Για πολλούς ανθρώπους, είναι το τυρί των ερημικών νησιών τους, αυτό που θα διάλεγαν αν μπορούσαν να έχουν ξανά μόνο ένα είδος τυριού. Αλλά είναι ένα τυρί που πρέπει πραγματικά να περιορίσετε, ειδικά αν τρώτε τακτικά ομελέτες, σάντουιτς, μπιφτέκια ή άλλα τρόφιμα όπου το τυρί παίζει μεγάλο ρόλο. Γιατί; Επειδή το τσένταρ είναι ένα λιπαρό, αλμυρό τυρί.
Για κάποια σύγκριση, σύμφωνα με τη Nutritionix, το τυρί φέτα έχει 21,3 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια (περίπου 3 ουγγιές) τυριού. Η μοτσαρέλα, από την άλλη, έχει 22,3 γραμμάρια λιπαρών στην ίδια ποσότητα τυριού, ενώ το Brie έχει 27,7 γραμμάρια λίπους σε περίπου 3 ουγγιές. Και τσένταρ; Λοιπόν, περιέχει 33,3 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια τυριού. Αυτό το καθιστά περισσότερο από ένα τρίτο βαρύτερο σε λιπαρά από μερικά από τα άλλα τυριά της λίστας μας. Και όπως σημειώθηκε, μια επιλογή με μειωμένα λιπαρά δεν είναι μια καλή λύση, οπότε είναι καιρός να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αυτό το πιο αγαπημένο καθημερινό τυρί ως μια απόλαυση μερικές φορές.
Να τρώτε: Μπλε τυρί
Αν και είναι κατανοητό ότι το μπλε τυρί έχει το χρώμα του (και τη γεύση και τη μυρωδιά του) χάρη στη μούχλα, το μπλε τυρί είναι μια σχετικά υγιεινή επιλογή που δεν χρειάζεται να αποφευχθεί με βάση ανησυχίες για την υγεία. Σύμφωνα με το Healthline, το μπλε τυρί είναι υψηλότερο σε ασβέστιο από τα περισσότερα τυριά, έχοντας το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μία μόνο ουγγιά και είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, με μόλις 100 θερμίδες ανά 1 ουγγιά.
Και παρά το τι μπορείτε να περιμένετε δεδομένης της μεγάλης, τολμηρής γεύσης των περισσότερων μπλε τυριών, δεν είναι τόσο πλούσιο σε αλάτι, καθώς συνδυάζεται σχεδόν με τη φέτα και την παρμεζάνα, δεδομένου ότι τα 380 χιλιοστόγραμμα νατρίου σε κάθε μερίδα ουγγιάς. (Αν όμως προσέχετε πραγματικά το αλάτι σας, σκεφτείτε το ελβετικό τυρί.)
Σημειώστε ότι το dressing σαλάτας με μπλε τυρί, από την άλλη, δεν είναι καθόλου υγιεινή επιλογή, καθώς είναι συνήθως φορτωμένο με λιπαρά συστατικά και υψηλές θερμίδες (μέσω του My Fitness Pal).
Μην τρώτε: Τυρί κρέμα με ζάχαρη
Προσέξτε τα ζαχαρούχα τυριά κρέμας, γιατί σύμφωνα με το The Daily Meal, πολλά περιέχουν συστατικά όπως η ασπαρτάμη που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο έντερο. Και ειλικρινά, το ζαχαρούχο τυρί κρέμα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα με ένα τρόφιμο που έχει ήδη αποφύγει καλύτερα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ενώ είναι νόστιμο και περιστασιακά σχεδόν απαραίτητο όταν υπάρχουν bagels και lox, το τυρί κρέμα δεν είναι πραγματικά μια υγιεινή τροφή, ακόμη και χωρίς γλυκαντικά πρόσθετα.
Σύμφωνα με το Healthline, το τυρί κρέμα είναι πολύ χαμηλό σε πρωτεΐνη και σχετικά υψηλό σε λιπαρά, με μόνο περίπου δύο γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ουγγιά και, για να καλύψει τις απαιτήσεις που θέτει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να έχει τουλάχιστον 33% λιπαρά. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα πράγματα, δοκιμάστε σαντιγί, καθώς το σαντιγί τείνει να έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από ό,τι αναφέρει το αντίστοιχο μη χτυπημένο τυρί Healthline. Επίσης, μην ξεχνάτε τη δόξα ενός παλιού καλού βουτυρωμένου κουλούρι. (Φυσικά, πρέπει να μετριάσεις και την πρόσληψη βουτύρου…)
Να τρώτε: Ελβετικό τυρί
Το ελβετικό τυρί είναι πολύ χαμηλό σε νάτριο, καθώς περιέχει 52 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, σύμφωνα με το WebMD. Θυμηθείτε ότι το μπλε τυρί είχε 380 χιλιοστόγραμμα νατρίου σε μια ουγγιά από το υλικό, οπότε αν κάνετε τα μαθηματικά εδώ, θα βρείτε το ελβετικό περισσότερο από επτά φορές χαμηλότερο σε αλάτι. Είναι επίσης αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, με οκτώ γραμμάρια ανά μερίδα, και ικανοποιητικό σε πρωτεΐνη, με επτά γραμμάρια από αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα στην ίδια ποσότητα. Υπάρχει επίσης το γεγονός ότι το ελβετικό τυρί είναι απολαυστικό σε μπιφτέκια ή σάντουιτς, υπέροχο σε φοντύ και απόλαυση από μόνο του.
Και παρεμπιπτόντως, σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί το ελβετικό τυρί έχει τρύπες, σύμφωνα με το Study.com, αυτό οφείλεται στο ότι το P. shermanii, το βακτήριο που δίνει στο ελβετικό τυρί τη χαρακτηριστική του γεύση, εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα ως υποπροϊόν καθώς κάνει αυτό που του ταιριάζει. στο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού.
Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση το Casu Marzu
Ζητώντας συγγνώμη για την πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά της Σαρδηνίας της Ιταλίας, της πατρίδας αυτού του φαγητού, υπάρχουν τόσες πολλές κόκκινες σημαίες όσον αφορά το τυρί Casu Marzu που θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε μια γιορτή Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Πρώτον, το όνομα σημαίνει κυριολεκτικά «σάπιο τυρί», σύμφωνα με το Cheese.com. Το τυρί περιέχει ζωντανά σκουλήκια (προνύμφες μύγας τυριού, δηλαδή) που καθιστούν το υλικό μαλακό και σχεδόν ρευστό και εκπληκτικά πικάντικο. Και αν πεθάνουν τα σκουλήκια, μπορούν να καταστήσουν το τυρί μη ασφαλές για κατανάλωση, για εκκίνηση.