«Τρώει με χρυσά κουτάλια» ο Σπύρος Σούλης: Tips για να απαλλαγείτε από τη σκουριά στα μαχαίρια

Δώστε βάση!
Ψάχνετε τρόπους για να απαλλαγείτε από τη σκουριά μια και καλή; Συγκεκριμένα, τη σκουριά που έχει “καθίσει” επάνω στα μαχαίρια, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και πρέπει να καθαριστούν πολύ καλά ώστε να είναι ασφαλή πριν από τη χρήση;
Η λύση έρχεται από το, παρεξηγημένο για τη μυρωδιά του, κρεμμύδι όπως αναφέρει ο Σπύρος Σούλης. Βγάλτε όλα τα μαχαίρια από τις θήκες που φυλάτε τα μαχαιροπίρουνα, ελέγξτε προσεκτικά ποια είναι εκείνα που έχουν πρόβλημα και στη συνέχεια περάστε την επιφάνεια τους με την κούπα μισού κρεμμυδιού, την οποία θα έχετε προηγουμένως πασπαλίσει με ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξετε ένα σπιτικό scrub για τα μαχαίρια σας. Με την ευκαιρία, αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.
Δεν χρειάζεται να φτάσουν σε… κρίσιμο σημείο για να τα καθαρίσετε με αυτό. Μπορείτε μια στις τόσες να το φτιάχνετε και να τα περιποιήστε με τον καλύτερο τρόπο.
Μαχαιροπίρουνα «καθρέφτης»: Το κόλπο με την μαγειρική σόδα και 3 ακόμα υλικά για να τα κάνετε σαν καινούργια
Εντάξει μπορεί οι δουλειές του σπιτιού να μην είναι η αγαπημένη μας ασχολία και να παθαίνουμε κάτι σαν αναφυλαξία όταν έρχεται αυτή ημέρα της καθαριότητας, είναι κάτι όμως που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Πόσο μάλλον όταν μένουμε μόνες μας και δεν έχουμε κάποια άλλη βοήθεια -από τη μαμά ας πούμε- τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό του Σπύρου Σούλη για πεντακάθαρη λεκάνη.
Βέβαια δεν σου κρύβουμε πως όταν πρόκειται για μικροπράγματα, όπως το καθάρισμα στα μαχαιροπίρουνα η κούραση εξαφανίζεται γιατί μας αρέσει αρκετά να ακολουθούμε τρόπους καθαριότητας με απλά και φυσικά υλικά. Γι’ αυτό λοιπόν, παρακάτω θα δεις πώς να καθαρίσεις τα ανοξείδωτα μαχαιροπίρουνα σου με τρεις φυσικούς τρόπους και θα τα κάνεις να μοιάζουν σαν καινούργια.
- Με ξύδι και λάδι
Ψέκασε μια γενναιόδωρη ποσότητα ξιδιού πάνω στα μαχαιροπίρουνα σου και σκούπισε την με πανάκι για τα πιάτα. Στη συνέχεια, πρόσθεσε λίγες σταγόνες λάδι στο πανί σου και σκούπισε τα με αντίθετη φορά από κάτω προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο τα μαχαιροπίρουνα σου θα δείχνουν τόσο καθαρά και λαμπερά, όπως την πρώτη ημέρα που τα αγόρασες.
- Λάδι καρύδας
Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσεις τα σκεύη αυτά είναι με λάδι καρύδας. Αφού τα πλύνεις κανονικά με ζεστό νερό και σαπούνι, ψέκασε λίγο λάδι καρύδας στην επιφάνεια τους και σκούπισε το με μία χαρτοπετσέτα καλής ποιότητας. Το λάδι καρύδας απομακρύνει τις δαχτυλιές, αφήνοντας τα λαμπερά και γυαλιστερά για πολύ καιρό.
- Μαγειρική σόδα
Γνωρίζουμε ήδη πως με τη μαγειρική σόδα μπορούμε να καθαρίσουμε πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι και φυσικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για τα μαχαιροπίρουνα. Ρίξε μία γενναία ποσότητα σόδας σε όλη την επιφάνεια τους και στη συνέχεια τρίψε τα με ένα σφουγγάρι, το οποίο πιο πριν το έχεις βρέξει με ξύδι. Ο συνδυασμός αυτός θα διώξει ακόμη και τους πιο σκληρούς λεκέδες.
Φθαρμένο μέταλλο: Το κόλπο με την μαγειρική σόδα και 2 ακόμα υλικά για να εξαλείψετε την σκουριά εύκολα και αποτελεσματικά
Όλοι λίγο πολύ έχουμε μεταλλικά αντικείμενα σπίτι μας. Το μέταλλο κυριαρχεί σε εργαλεία κήπου, σε έπιπλα ακόμη και σε κουζινικά σκεύη. Οπότε οι περισσότεροι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την δυσάρεστη εικόνα της σκουριάς στα μεταλλικά μας αντικείμενα. Η σκουριά ουσιαστικά είναι η οξείδωση του σιδήρου. Η τελευταία αποτελεί μία χημική αντίδραση όπου ο σίδηρος αντιδρά με την υγρασία και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας σχηματίζοντας έτσι την σκουριά. Με την ευκαιρία, δέιτε το κόλπο για να κάνετε την μπανιέρα λαμπίκο με φυσικό τρόπο.
Η σκουριά λοιπόν εκτός το ότι ασχημαίνει το αντικείμενο στο οποίο εμφανίζεται, ταυτόχρονα τα φθείρει με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να χρειαστούν αντικατάσταση. Παρόλα αυτά η σκουριά είναι ένας εχθρός που μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά το σημαντικό είναι να δράσουμε άμεσα πριν προλάβει να εξαπλωθεί. Πως βγάζω λοιπόν την σκουριά από το μέταλλο? Παρακάτω σου έχουμε την απόλυτη λύση για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά την σκουριά από μεταλλικά αντικείμενα και όχι μόνο.
Μαγειρική σόδα, ξύδι και αλάτι
Κάποια άλλα σπιτικά υλικά που μπορούν να αφαιρέσουν εύκολα την σκουριά είναι το ξύδι, η μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ο συνδυασμός αυτών των τριών υλικών έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Πως βγάζω την σκουριά από μέταλλο με αυτά τα τρία υλικά. Αυτό που πρέπει να κάνετε πάλι είναι να αναμίξετε μισή κούπα αλάτι με 2 λίτρα ξύδι σε ένα μπολ και να βουτήξετε μέσα τα σκουριασμένα αντικείμενα. Τα αφήνετε 12 ώρες για να δράσουν τα συστατικά και μετέπειτα τα ξεπλένετε. Το επόμενο βήμα είναι να βάλετε σε ένα μπολ 2 λίτρα νερό και ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και να βάλετε πάλι μέσα τα αντικείμενα. Τα αφήνετε μέσα για 15 λεπτά και στην συνέχεια να τα ξεπλύνετε με ζεστό νερό και είναι έτοιμα. Μην ξεχάσετε να τα στεγνώσετε καλά με ένα πανάκι.
Η τέχνη του κεφτέ: Το “μυστικό” με τη σόδα και το ψωμί
Ο κεφτές ή αλλιώς τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα μας φαγητά, αλλά ταυτόχρονα και ένα από τα πιο δύσκολα στο να πετύχει κανείς τη σωστή υφή. Το μυστικό βρίσκεται στο κιμά, τη μαγειρική σόδα και το ψωμί. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φάτε κρέας, δείτε εδώ κεφτεδάκια φάβας.
Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό.
Η βασική συνταγή είναι η εξής:
- 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 αυγό
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 ντομάτα
- 1 κρεμμύδι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 1/2 ματσάκι δυόσμος
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα
Τα ανακατεύετε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθετε, τα περνάτε από το αλεύρι και ύστερα τα τηγανίζετε. Πάμε τώρα να δούμε τα επιμέρους. Δηλαδή τις λεπτομέρειες στο ζύμωμα και το τηγάνισμα που θα κάνουν τη διαφορά.
- Ζυμώστε αρκετά. Όσο περισσότερο, τόσο πιο αφράτα. Ο ιδανικός χρόνος είναι 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
- Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας σόδα-αναψυκτικό. Χάρη στο ανθρακικό που περιέχει, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και αφρατεύει το μείγμα.
- Μουσκέψτε το ψωμί. Έτσι η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα και δεν χάνεται στο τηγάνισμα.
- Ραντίστε με νερό. Την ώρα που το ζυμώνετε ρίξτε μερικές σταγόνες νερό για πιο μαλακό αποτέλεσμα.
- Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι αρκετά νωπό ώστε να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλά να μπορεί να σχηματιστεί σε μπαλάκια.
- Αφού ζυμώσετε αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτσι τα αρώματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στη γεύση του.
Κεφτέδες αλά Μύκονος
Φτιάξτε λαχταριστά κεφτεδάκια αλά Μύκονος. Πρόκειται για μια παραδοσιακή, εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε να φάτε κεφτέδες με χοιρινό κιμά, δείτε εδώ μια συνταγή με κοτόπουλο.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό κιμά
- 1 καρβελάκι ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στο “χοντρό” του τρίφτη
- 2-3 αυγά
- Λίγο λάδι
- 1 λεμόνι το χυμό του
- 1 κ.σ. κοφτή μπαχάρι
- 3 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. θρούμπι
- 1 κ.σ. δυόσμο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά. Από το ψωμί βάζουμε μόνο την ψίχα καλά στυμμένη, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο ανάλογα με την προτίμηση του καθενός, εγώ βάζω περίπου 3 κουτ. σούπας ρίγανη, 1 κ.σ. θρούμπι, 1 κ.σ. δυόσμο και 1 κ.σ. κοφτή μπαχάρι.
- Αν το μείγμα είναι λίγο “νερουλό” το σώζει η τριμμένη φρυγανιά.
- Αφήνουμε 30-45 λεπτά το μείγμα να τραβήξει τα αρώματα.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια, περνάμε από το αλεύρι και… τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν!
- Οι κεφτέδες θέλουν αντικολλητικό τηγάνι και δυνατή φωτιά, αν υπάρχει η δυνατότητα να τηγανιστούν στο γκάζι θα είναι αποθέωση!
Πηγή: cookpad.com