Φτιάξτε αυτή την λαχταριστή τυρόπιτα στο πι και φι – Σε μόλις 10 λεπτά και με ελάχιστα υλικά

Αλμυρός πειράσμος
Αυτή η πανεύκολη Τυρόπιτα ή Αλευρόπιτα με γιαούρτι γίνεται πραγματικά σε 10 λεπτά με βασικά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι. Μπορούμε να φάμε αυτή την πίτα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ακόμη, μπορείτε να δοκιμάσετε και την υπέροχη τραγανανή πίτα.
Υλικά
Φέτα
Η γνήσια φέτα είναι το κύριο συστατικό της. Μπορούμε όμως εάν θέλουμε να βάλουμε κατσικίσιο τυρί ή καλής ποιότητας λευκό τυρί, δηλαδή φέτα από βουβαλίσιο γάλα. Τώρα, εάν δεν θέλετε να την φτιάξετε παραδοσιακή, μπορείτε να παίξετε με άλλα τυριά. Εγώ την έχω ήδη δοκιμάσει με χαλούμι, με γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα.
Εάν το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ αλμυρό, παραλείπουμε το αλάτι.
Γιαούρτι ή γάλα ή νερό
Για να φτιάξουμε τη χυλό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από αυτά τα τρία υλικά. Το γιαούρτι μπορεί να είναι αγελαδινό ή πρόβειο. Το γάλα μπορεί να είναι φρέσκο αγελαδινό, κατσικίσιο ή ακόμη και εβαπορέ.
Αλεύρι
Εδώ πάλι μπορούμε να τροποποιήσουμε τη συνταγή. Εγώ χρησιμοποιώ αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μια καλής ποιότητας αλευριού και όχι το φτηνότερο που θα βρούμε στα σουπερμάρκετ θα μας δώσει καλύτερο αποτέλεσμα στην πίτα μας.
Εάν βάλετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, παραλείψτε το μπέικιν πάουντερ.
Όσοι δε είστε δυσανεκτικοί στη γλουτένη, φυσικά και μπορείτα να βάλετε ενα αλεύρι χωρίς γλουτένη, της αρεσκείας σας.
Ελαιόλαδο
Εδώ θέλουμε ένα εξτρά παρθένο ελαιόλαδο που να έχει μια ήπια γεύση. Φυσικά και πάλι εδώ εάν το ελαιόλαδό σας έχει πολύ βαριά γεύση, μπορούμε να το συνδυάσουμε με σπορέλαιο για να γίνει πιο ελαφρύ ή να βάλουμε μόνο σπορέλαιο ή βούτυρο.
Αυγά
Χρησιμοποίησα δύο μεγάλα αυγά ( 60 – 70 γρ. το καθένα με το κέλυφος). Εάν τα αυγά σας είναι μικρά, χρησιμοποιήστε το ασπράδι ενός τρίτου αυγού και το κρόκο αραιώστε τον με 1 κουταλιά γάλα και αλείψτε τον πάνω από την πίτα.
Μπαχαρικά
Παίξετε με τα μπαχαρικά που σας αρέσουν. Το πιπέρι είναι το κύριο μπαχαρικό, αλλά ο συνδυασμός που έκανα με το δυόσμο και την πάπρικα μου άρεσε πάρα πολύ. Το σουσάμι επίσης του δίνει μια ωραία γεύση.
Χυλός
Ο χυλός μπορεί να γίνει πιο αραιός. Εμένα μου αρέσει να είναι λίγο πιο σφιχτός και το αποτέλεσμα να είναι μια πιο αφράτη πίτα.
Εκτέλεση
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 32 x 22 εκ.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το δυόσμο και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
Θρυμματίζουμε μέσα τη μισή φέτα και την ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα υλικά με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε στο ίδιο πάχος. (Δεν πρέπει να είναι πάνω από 2 εκ. πάχος).
Κόβουμε κομμάτια φέτα και τα βάζουμε από πάνω.
Με ένα πινέλο αλείβουμε την επιφάνεια της πίτας, σπρώχνοντας λίγο τη φέτα να μπει μέσα.
Τέλος, πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160οC για 40 – 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.