ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα: Συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο

Απολαύστε υπεύθυνα!

Όταν το άρωμα του φρεσκοψημένου βουτύρου και του καβουρδισμένου αμύγδαλου γεμίζει το σπίτι, ξέρεις πως τα Χριστούγεννα έχουν φτάσει! Οι κουραμπιέδες, ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, είναι ουσιαστικά μπισκότα – όπως αναφέρει ο Στέλιος Παρλιάρος στο βιβλίο του «Ελληνική ζαχαροπλαστική», η λέξη «κουραμπιές» στα τουρκικά σημαίνει «μπισκότο». Τα βασικά συστατικά τους είναι το αλεύρι, το βούτυρο και τα αμύγδαλα, ενώ το χαρακτηριστικό τους είναι το πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη που τους χαρίζει την εικόνα χιονισμένου θαύματος.

AD: mytest

Η ιστορία του κουραμπιέ συνδέεται με τους πρόσφυγες της Σμύρνης που τον έφεραν στην Ελλάδα. Οι πιο διάσημοι κουραμπιέδες προέρχονται από τη Νέα Καρβάλη στην Καβάλα, ενώ ξεχωρίζουν και οι καρυδένιοι κουραμπιέδες της Αρκαδίας, καθώς και τα «σαλιάρια» από τα Γρεβενά, τα οποία μοιάζουν γευστικά στους κουραμπιέδες, αλλά παρασκευάζονται με λάδι, καρύδια και μπαχαρικά.

Διαβάστε επίσης«Μύρισε» Χριστούγεννα: Σε αυτά τα 14 αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία θα φας τους πιο τραγανούς κουραμπιέδες και τα πιο γευστικά μελομακάρονα

Για όσους προτιμούν τους κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη άχνη, ο Στέλιος Παρλιάρος προτείνει μια εκδοχή που αναδεικνύει τη φυσική τους γεύση. Για τους λάτρεις της κλασικής συνταγής, ο αγαπημένος ζαχαροπλάστης προσφέρει μία δημιουργική παραλλαγή που ξεχωρίζει: κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα που ανεβάζουν τη γεύση σε άλλο επίπεδο.

Η συνταγή για τους κουραμπιάδες

Υλικά για τους κουραμπιέδες

300 γρ. βούτυρο κλαριφιέ*
1⁄2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλιας
110 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα
30 γρ. ρούμι μαύρο
600 γρ. αλεύρι
Υλικά για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
150 γρ. αμύγδαλο λευκό
60 γρ. ζάχαρη
λίγο νερό
ανθός αλατιού για το πασπάλισμα

*Το βούτυρο κλαριφιέ το φτιάχνουμε ως εξής: κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Υπολογίζουμε ότι από τα 500 γρ. βούτυρο παίρνουμε περίπου 400 γρ. κλαριφιέ.

Εκτέλεση για τους κουραμπιέδες

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Με ένα μυτερό μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο μείγμα, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα. Προσθέτουμε το ρούμι και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά, έως ότου η ζύμη να πλάθεται.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς, σε διάμετρο 2,5-3 εκ. Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε για ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου,
να στεγνώσουν πολύ καλά. Το επόμενο πρωί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Εκτέλεση για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

Σε μία μικρή κατσαρόλα βρέχουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν.

Μόλις καραμελώσουν καλά, απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί τα αμύγδαλα, τα πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.

Πηγή: Ow.gr