5 επιστημονικοί λόγοι που η σοκολάτα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας

Αναιρεί τα όσα γνωρίζαμε!
Πόσο ένοχοι πρέπει να νιώθετε που καταβροχθίζετε γλυκές λιχουδιές; Αποδεικνύεται, πως τελικά όχι πολύ. Χάρη σε μερικές έξυπνες επιστημονικές ανακαλύψεις σε ένα εργαστήριο, υπάρχει τώρα απόδειξη ότι λίγο από αυτό που σας αρέσει τόσο πολύ, σας κάνει καλό.
Για όσους δεν έχουν πιστεί ακόμα, ας διαβάσουν παρακάτω τους 10 λόγους που η σοκολάτα επιφέρει μόνο θετικά χαρακρητιστικά στον οργανισμό το ανθρώπου. Με την ευκαιρία δείτε ένα πανεύκολο γλυκό ψυγείου με λίγα υλικά και ελάχιστες θερμίδες
10 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώτε σοκολάτα
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Οι ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες στο κακάο λειτουργούν σαν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που ονομάζονται αναστολείς ΜΕΑ. Οι φλαβανόλες διεγείρουν το σώμα να παράγει υποξείδιο του αζώτου στο αίμα, το οποίο βοηθά στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων. Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν ότι η τακτική κατανάλωση κακάο μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση των ανθρώπων (το αίμα που εξέρχεται από την καρδιά) και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (το αίμα που εισέρχεται στην καρδιά). Ωστόσο, το 1 τοις εκατό των ανθρώπων είχαν πόνους στο στομάχι από την υπερβολική τέρψη!
Αποτρέπει την ηπατική βλάβη
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της σοκολάτας στην αρτηριακή πίεση προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη και το υποξείδιο του αζώτου που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση στις φλέβες του ήπατος πιστεύεται ότι συνδέεται με ηπατική βλάβη και χρόνια ηπατική νόσο. Η πρώιμη έρευνα έχει δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τη ροή του αίματος στο συκώτι και υπάρχουν μελέτες αυτή τη στιγμή που εξετάζουν εάν η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη του ήπατος. Μην πιείτε ακόμα αυτό το δεύτερο ποτήρι κρασί…
Αυξάνει την «καλή χοληστερόλη»
Το κακάο περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες και η κατανάλωση σοκολάτας με υψηλά επίπεδα πολυφαινόλης –όπως αυτά που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα– θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, σύμφωνα με τον εγγεγραμμένο διατροφολόγο Gaynor Bussell. “Το κακάο αποτελείται κυρίως από στεατικό οξύ και ελαϊκό οξύ. Το στεατικό οξύ είναι ένα κορεσμένο λίπος, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος, δεν αυξάνει τη χοληστερόλη και μπορεί ακόμη και να τη μειώσει. “
Διατηρεί την καρδιά σας υγιή
Όλες οι επιδράσεις της σοκολάτας στο κυκλοφορικό σύστημα – μείωση της αρτηριακής πίεσης, άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της φλεγμονής – μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή και να αποτρέψουμε τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά, δείχνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ. Μια ανασκόπηση μελετών σε περισσότερους από 114.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν στεφανιαία νόσο και 29% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με άτομα που έτρωγαν τη λιγότερη σοκολάτα.
Σε κάνει να νιώθεις καλά
Μια μελέτη στο Journal Of Psychopharmacology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν ένα ρόφημα μαύρης σοκολάτας 42 γραμμάρια την ημέρα ένιωθαν περισσότερο ικανοποιημένοι από εκείνους που δεν το έκαναν. Η Τζούνε Σανγκάνι, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας, εξηγεί γιατί: «Η βελτίωση της διάθεσης που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι από την κατανάλωση σοκολάτας προέρχεται από την απελευθέρωση σεροτονίνης και ενδορφινών –των χημικών ουσιών που προκαλούν καλή αίσθηση– στον εγκέφαλο».
Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου
Μια μελέτη στο Journal Of Psychopharmacology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν ένα ρόφημα μαύρης σοκολάτας 42 γραμμάρια την ημέρα ένιωθαν περισσότερο ικανοποιημένοι από εκείνους που δεν το έκαναν. Η Τζούνε Σανγκάνι, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας, εξηγεί γιατί: «Η βελτίωση της διάθεσης που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι από την κατανάλωση σοκολάτας προέρχεται από την απελευθέρωση σεροτονίνης και ενδορφινών –των χημικών ουσιών που προκαλούν καλή αίσθηση– στον εγκέφαλο».
Σε κρατά αδύνατη
Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά σοκολάτα τείνουν να είναι πιο αδύνατοι, σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερα από 1.000 άτομα που ρωτήθηκαν όλοι: «Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε σοκολάτα;» Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Archives of Internal Medicine. διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν σοκολάτα μερικές φορές την εβδομάδα ήταν, κατά μέσο όρο, πιο αδύνατοι από εκείνους που την έτρωγαν μόνο περιστασιακά – ακόμα και αφού ελήφθησαν υπόψη τα άλλα τρόφιμα στη διατροφή τους.
Σε κάνει ιδιοφυΐα (Ίσως…)
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal Of Medicine βρήκε μια σχέση μεταξύ της ποσότητας σοκολάτας που καταναλώνεται ανά άτομο και του αριθμού των νικητών του βραβείου Νόμπελ στον πληθυσμό μιας χώρας. Η Ελβετία είχε τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας και τους περισσότερους βραβευμένους με Νόμπελ. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να τρώνε περίπου 2 κιλά σοκολάτας ετησίως για να αυξήσουν τον αριθμό των βραβευθέντων με Νόμπελ. Οπότε τρώτε – η χώρα σας σας χρειάζεται!
Ανανεώνει τα αιμοφόρα αγγεία
Το γυάλισμα μιας μικρής ποσότητας σοκολάτας την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να γυαλίσετε τις αρτηρίες σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδία Αμερικανικών Εταιρειών για την Πειραματική Βιολογία διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έτρωγαν 70 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα είχαν ως αποτέλεσμα πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία. Η μαύρη σοκολάτα φάνηκε να βοηθάει να γίνουν οι αρτηρίες πιο εύκαμπτες και να μειώνεται η κολλώδης ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, δύο παράγοντες που θα βοηθούσαν στη μείωση του κινδύνου απόφραξης τους.
Προστατεύει το δέρμα σας
Η συμβατική σοφία θα σας έκανε να πιστεύετε ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι κακή για την επιδερμίδα σας, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες ενώσεις στο κακάο μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα για 12 εβδομάδες θα μπορούσαν να ξοδέψουν διπλάσια