ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Βουτηχτή» τυρόπιτα από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Το κόλπο με τα αυγά και το baking powder στη γέμιση

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δε μοιράστηκε μόνο μια πεντανόστιμη συνταγή για «βουτηχτή» τυρόπιτα, αλλά και το κόλπο της με τα αυγά και το baking powder στη γέμιση.

AD: mytest

Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για γλυκό του κουταλιού καρότο.

Υλικά

για την τυρόπιτα

  • 1 1/2 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1 1/2 φλ. νερό χλιαρό
  • Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.

Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.

Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

Για το ταψί

Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.

Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.

Για το στήσιμο

Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.

Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.

Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.

Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μίγμα από τα αυγά.

Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.

Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.

Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.

Στη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.

Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην εύκολη τυρόπιτα.

Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.

Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.

Χαϊδεύουμε την εύκολη τυρόπιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.

Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια από την εύκολη τυρόπιτα και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.

Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.

Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε.

Για το ψήσιμο

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.

Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.

Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.