Απίστευτη παραλλαγή – Παστίτσιο με φύλλο κρούστας

Θα γλύφετε τα δάχτυλα σας
Απίστευτη παραλλαγή του μαμαδίστικου φαγητού που λατρεύουν μικροί μεγάλοι. Ακαταμάχητο είναι αυτό το παστίτσιο με κιμά και φύλλο κρούστας.
AD: mytest
Διαβάστε επίσης: Θα σας ανοίξει η όρεξη: Παστίτσιο λαχανικών με μανιτάρια
Υλικά
Για το παστίτσιο
- 5 κουτ. σούπας Βούτυρο + 60 γρ. λιωμένο για τα φύλλα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (500γρ. χοιρινό + 500γρ. μοσχαρίσιο)
- 2 κουτ. σούπας ουίσκι ή κονιάκ
- 400 γρ. φρέσκες ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 9 λεπτά φύλλα κρούστας
- 150 γρ. Mozarella τριμμένη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. Βούτυρο
- 200 γρ. ηλιέλαιο
- 250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- 1800 ml γάλα φρέσκο, ζεστό
- 200 ml Κρέμα Γάλακτος πλήρης
- 1 καλή πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 150 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
- 50 γρ. Mozarella τριμμένη
Διαδικασία
Παστίτσιο
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδια και τα σκόρδα, ψιλοκομμένα σε ένα μπλεντεράκι.
- Μετά προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Σβήνουμε με το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 30′.
Για την μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το Βούτυρο με το ηλιέλαιο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
- Μόλις το μείγμα πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (ανακατεύουμε διαρκώς).
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από 1′ προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Όσο ετοιμάζουμε τον κιμά και την μπεσαμέλ, βράζουμε τα μακαρόνια με αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 3′ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
- Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και με 50 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη.
- Σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνουμε ένα-ένα προτού τα στρώσουμε, έπειτα τα μισά μακαρόνια, τον κιμά και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
- Τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και με τα 150 γρ.μοτσαρέλα.
- Τα φύλλα που εξέχουν τα φέρνουμε προς τα μέσα ή τα κόβουμε.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα που έχουμε βουτυρώσει πρώτα ένα-ένα.
- Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45΄-60΄.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε