Σκέτος «πειρασμός»: Λαχταριστή ανοιχτή τυρόπιτα με ντοματίνια

Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει
Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγαλών και μπορεί να φτιαχτεί με δεκάδες παραλλαγές ανάλογα με τις γεύσεις που έχει ο καθένας μας.
Άλλοι την προτιμούν κλασσική, ενώ άλλοι κάνουν μικρές προσθήκες που κάνουν την γεύση της ακόμα πιο ιδιαίτερη,
Δοκιμάστε επίσης: Μοναδική γεύση: Τυρόπιτα σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλα
Η συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα με ντοματίνια άπαξ και τη δοκιμάσετε, θα σας ξετρελάνει!
Υλικά
Για το φύλλο
-
200 γρ. αυτοδιογκούμενο αλεύρι
-
100 γρ. σταρένιο αλεύρι (για ζύμωμα)
-
120 γρ βούτυρο λιωμένο
-
180 γρ γιαούρτι
-
1 αυγό
Για τη γέμιση
-
300 γρ φέτα
-
200 γρ γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
-
500 γρ γάλα
-
50 γρ αλεύρι
-
50 γρ βούτυρο
-
πιπέρι – αλάτι – μοσχοκάρυδο
-
1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (για πασπάλισμα)
-
10-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
-
1 κροκο με 1 κ.σ. νερό ή γάλα για το αυγούλωμα
Εκτέλεση
Για το φύλλο
-
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα αλεύρια, το γιαούρτι, το βούτυρο λιωμένο και το αυγό.
-
Ζυμώνεις με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχεις μια εύπλαστη και απαλή.
-
Καλύπτεις τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται σ’ αυτή και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
-
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (πάγκο) ανοίγεις το φύλλο με τον πλάστη. Αλευρώνεις ελαφρά τον πλάστη και το φύλλο ώστε να μην σου κολλήσει.
-
Μεταφέρεις στο φύλλο σε ταρτιέρα 30 εκ. ( αφού έχεις αλείψει τον πάτο με ελαιόλαδο). Θέλουμε το φύλλο να περισσεύει λίγο από τα τοιχώματα της ταρτιέρας ώστε να σχηματίσεις (λίγο πιο μετά) ένα μικρό κόθρο.
Για τη γέμιση
-
Σε μεγάλο μπολ τρίβεις τα τυριά.
-
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετείς το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει.
-
Έπειτα ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις με σύρμα ώστε να ενσωματωθούν τα δύο υλικά και να φτιάξεις ένα ρου*.
-
Όταν αρχίσει να δένει ομοιόμορφα η βάση (ρου) για τη μπεσαμέλ , ρίχνεις το γάλα σταδιακά και ανακατεύεις
-
διαρκώς ώστε να ενσωματωθεί. Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, σβήνεις τη φωτιά και συνεχίζεις το ανακάτεμα. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
-
Αποσύρεις τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ανακατεύεις με τα τυριά.
-
Απλώνεις τη γέμιση στην ταρτιέρα.
-
Κλείνεις περιμετρικά το φύλλο όμορφα σχηματίζοντας ένα μικρό κόθρο.
-
Κόβεις στα δύο τα ντοματίνια και τα τοποθετείς πάνω από τη γέμιση.
-
Αυγουλώνεις τον κόθρο και την επιφάνεια της πίτας.
-
Πασπαλίζεις με παπαρουνόσπορο τον κόθρο.
-
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40-45 λεπτά.
-
Βγάζεις την πίτα από τον φούρνο και αφήνεις σε σχάρα να κρυώσει λίγο πριν σερβίρεις.
Πηγή: baketheclick.gr