ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σκέτος «πειρασμός»: Λαχταριστή ανοιχτή τυρόπιτα με ντοματίνια

Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει

Η τυρόπιτα είναι ένα αγαπημένο σνακ μικρών και μεγαλών και μπορεί να φτιαχτεί με δεκάδες παραλλαγές ανάλογα με τις γεύσεις που έχει ο καθένας μας.

AD: mytest

Άλλοι την προτιμούν κλασσική, ενώ άλλοι κάνουν μικρές προσθήκες που κάνουν την γεύση της ακόμα πιο ιδιαίτερη,

Δοκιμάστε επίσης: Μοναδική γεύση: Τυρόπιτα σε φύλλο αέρος, με φέτα, μυζήθρα και γάλα

Η συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα με ντοματίνια άπαξ και τη δοκιμάσετε, θα σας ξετρελάνει!

Υλικά

Για το φύλλο

  • 200 γρ. αυτοδιογκούμενο αλεύρι

  • 100 γρ. σταρένιο αλεύρι (για ζύμωμα)

  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο

  • 180 γρ γιαούρτι

  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 300 γρ φέτα

  • 200 γρ γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

  • 500 γρ γάλα

  • 50 γρ αλεύρι

  • 50 γρ βούτυρο

  • πιπέρι – αλάτι – μοσχοκάρυδο

  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (για πασπάλισμα)

  • 10-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση

  • 1 κροκο με 1 κ.σ. νερό ή γάλα για το αυγούλωμα

Εκτέλεση

Για το φύλλο

  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις τα αλεύρια, το γιαούρτι, το βούτυρο λιωμένο και το αυγό.

  • Ζυμώνεις με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχεις μια εύπλαστη και απαλή.

  • Καλύπτεις τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται σ’ αυτή και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

  • Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (πάγκο) ανοίγεις το φύλλο με τον πλάστη. Αλευρώνεις ελαφρά τον πλάστη και το φύλλο ώστε να μην σου κολλήσει.

  • Μεταφέρεις στο φύλλο σε ταρτιέρα 30 εκ. ( αφού έχεις αλείψει τον πάτο με ελαιόλαδο). Θέλουμε το φύλλο να περισσεύει λίγο από τα τοιχώματα της ταρτιέρας ώστε να σχηματίσεις (λίγο πιο μετά) ένα μικρό κόθρο.

Για τη γέμιση 

  • Σε μεγάλο μπολ τρίβεις τα τυριά.

  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, τοποθετείς το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία να λιώσει.

  • Έπειτα ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις με σύρμα ώστε να ενσωματωθούν τα δύο υλικά και να φτιάξεις ένα ρου*.

  • Όταν αρχίσει να δένει ομοιόμορφα η βάση (ρου) για τη μπεσαμέλ , ρίχνεις το γάλα σταδιακά και ανακατεύεις

  • διαρκώς ώστε να ενσωματωθεί. Όταν αρχίσει να δένει η κρέμα, σβήνεις τη φωτιά και συνεχίζεις το ανακάτεμα. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

  • Αποσύρεις τη μπεσαμέλ από τη φωτιά και ανακατεύεις με τα τυριά.

  • Απλώνεις τη γέμιση στην ταρτιέρα.

  • Κλείνεις περιμετρικά το φύλλο όμορφα σχηματίζοντας ένα μικρό κόθρο.

  • Κόβεις στα δύο τα ντοματίνια και τα τοποθετείς πάνω από τη γέμιση.

  • Αυγουλώνεις τον κόθρο και την επιφάνεια της πίτας.

  • Πασπαλίζεις με παπαρουνόσπορο τον κόθρο.

  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40-45 λεπτά.

  •  Βγάζεις την πίτα από τον φούρνο και αφήνεις σε σχάρα να κρυώσει λίγο πριν σερβίρεις.

Πηγή: baketheclick.gr