Ρουμελιώτικη αυγοτυρόπιτα με φέτα και ακόμη 5 υλικά – Έτοιμη σε 30′

Λιώνει στο στόμα!
Από τις χαρακτηριστικότερες ρουμελιώτικες πίτες, η τυρόπιτα με πολλά αυγά (από 5 μέχρι 9), που δίνουν ωραία, ζουμερή υφή στη γέμιση, έντονο χρώμα και πλούσια γεύση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα στην τοστιέρα έτοιμη σε 5′.
AD: mytest
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα για πίτες (κάθε πακέτο περιέχει 8-9 χοντρά φύλλα)
λιωμένο βούτυρο αγελάδος (ή πρόβειο), για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 9 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 750 γρ. φέτα βαρελίσια, πικάντικη, θρυμματισμένη
- 300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να ετοιμάσουμε την αυγόπιτα, κάνουμε ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, τη φέτα, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
- Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγο αλάτι, με προσοχή, γιατί η φέτα είναι αλμυρή και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε στο ταψί 2 από τα φύλλα, βουτυρωμένα καλά έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Τέλος, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (θα έχουν μείνει 4 ή 5), τα οποία επίσης βουτυρώνουμε το καθένα χωριστά.
- Κόβουμε το τμήμα των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και φέρνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, τυλίγοντάς τες γύρω γύρω στα τοιχώματα του ταψιού.
- Ραντίζουμε την πίτα με λίγο κρύο νερό, τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε ρόμβους και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.
- Σερβίρουμε την αυγόπιτα χλιαρή.