Σουβλάκι με προβατίνα, παστουρμά ακόμα και… πέστροφα: Αυτά είναι τα 5 πιο ξεχωριστά πιτόγυρα της Αθήνας

Θέλεις κάτι... εναλλακτικό στο πιτόγυρο; Το Athensmagazine.gr σου προτείνει
Παρά τη συνεχή εξέλιξη της γαστρονομίας στην πόλη, το εθνικό μας street food παραμένει πάντα στην κορυφή των προτιμήσεών μας όταν θέλουμε ένα γρήγορο, απολαυστικό και οικονομικό γεύμα “στο χέρι”.
Το κλασικό τυλιχτό με πιτούλα ή το ψωμί που περιέχει ζουμερό καλαμάκι ή λεπτοκομμένο γύρο αποκτά νέο ενδιαφέρον. Έρχονται καλαμάκι από προβατίνα, παστουρμά, και ακόμα πέστροφα ή χέλι για να αντικαταστήσουν το διαχρονικό χοιρινό ή κοτόπουλο, με το χοιρινό λεπτοκομμένο μπριζολάκι να καταλαμβάνει επάξια τη θέση του παραδοσιακού γύρου.
Ανακαλύψτε τα 5 πιο εναλλακτικά πιτόγυρα στην πόλη και βρήκαμε πού μπορείτε να τα απολαύσετε. Μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε γεύσεις που θα κάνουν το στομάχι σας να χορέψει σαλάκια.
Σουβλάκι από προβατίνα – Hoocut
Η πολυσυζητημένη προσθήκη στο δυναμικό της Πλατείας Αγίας Ειρήνης με το πρωτότυπο και προσεγμένο concept κατάφερε να κάνει την διαφορά με την ιδιαίτερη φιλοσοφία της περί… σουβλακίου. Οι προτάσεις άκρως ενδιαφέρουσες, με το παραδοσιακό σουβλάκι να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Δοκιμάστε οπωσδήποτε λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό ή προβατίνα) τυλιγμένα σε πίτα ή ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο) με τα κατάλληλα μυρωδικά, συνοδευμένα από φρεσκοκομμένες πατάτες.
Πίτα με… πέστροφα – Πρίγκιπας
Αν δεν έχετε επισκεφτεί τον Πρίγκιπα, επί της Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Ο λόγος το πρωτότυπο σουβλάκι πέστροφας, που πραγματικά προκαλεί εντυπώσεις και περιέργεια. Η αυθεντική εκδοχή του είναι αυτή με την πέστροφα –σερβίρεται σε πίτα καλαμποκιού με φάβα, κάπαρη, ντομάτα, κρεμμύδι και μαρούλι– ενώ υπάρχει επιλογή και με χέλι.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη ύλη έχει διακριθεί για τα επιλεγμένα κρεατικά (προβατίνα, βουβάλι, κεμπάπια Φλωρίνης, χοιρινή πανσέτα) από Έλληνες μικροπαραγωγούς.
Τυλιχτό με παστουρμά – Κυρ Αρίστος
Aυθεντικό κεμπαπτζίδικο, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (Συναγματάρχη Ζησιμοπούλου 96), που στεγάζεται σε ένα χώρο με κινηματογραφικές καταβολές και σημείο αναφοράς τον Αριστοτέλη Ωνάση. Εδώ σίγουρα θα φάτε ποιοτικά, αφού τα πιάτα παρασκευάζονται με αγνές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς, βιολογικά προϊόντα (φέτα, κρασί), αλλά και τοπικά εδέσματα από όλη την Ελλάδα.
Η φιλοσοφία της κουζίνας του ακολουθείται και στα τυλιχτά του, από τα οποία διακρίνουμε το τυλιχτό με παστουρμά ή σουτζούκι. Όλα τα τυλιχτά του περιέχουν ντομάτα, μαϊντανό και πάπρικα, ενώ για συνοδευτικό μπορείτε να επιλέξετε ό,τι προτιμάτε ανάμεσα σε τζατζίκι, γιαούρτι με μυρωδικά ή σάλτσα ντομάτας.
Ινδικό σε πίτα στο χέρι – Mirch
Με κουζίνα αφοσιωμένη στην παράδοση της Ινδίας, στο Mirch, επί της Ερμού μεταξύ Θησείου και Μοναστηρακίου, απολαμβάνουμε παραδοσιακές εκδοχές του ινδικού street food, πιο γνήσιες και αυθεντικές από ποτέ.
Οι προτάσεις του –κάθε μία έχει και την δική της ιστορία να πει– θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως το «σουβλάκι» της ινδικής κουζίνας. Στις must επιλογές το Indian Souvlaki (ελαφρώς spicy επιλογή με μεγάλη πίτα nan με γέμιση λαχανικών και κομμάτια κοτόπουλου Tikka).
Γύρος… μανιταριών – Cookoomela Grill
Ίσως το πιο ιδιαίτερο σουβλάκι των προτάσεών μας, καθώς πρόκειται για μια νέα επιλογή που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους χορτοφάγους της πόλης. Γύρο από… μανιτάρια έχετε ξαναδοκιμάσει; Το Cookoomela Grill στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους 43-45), σερβίρει τον πιο γευστικό vegan γύρο στην πόλη, τιμώντας ιδιαιτέρως την Μεσογειακή, φυτική διατροφή και χρησιμοποιώντας επιλεγμένες πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Εναλλακτική επιλογή το κεμπάπ από φακή.