Σκληρή αλήθεια: Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 6 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι (photo)

Μία διαφωτιστική έρευνα
Είναι γνωστό ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για τον οργανισμό – και τώρα νέα έρευνα αναδεικνύει την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκαλέσει σε ακόμα πιο σοβαρό επίπεδο!
Περισσότερο από το 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την έκθεση προόδου για τον καρκίνο 2024 της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR).
Μεταξύ των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο, το αλκοόλ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος, μετά την παχυσαρκία (7,6% των περιπτώσεων) και το κάπνισμα (19,3%).
Την ίδια στιγμή, δείτε επίσης τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε το κάπνισμα έστω και για ένα μήνα.
«Τα υπερβολικά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου του κεφαλιού και του τραχήλου, πλακώδους καρκινώματος του οισοφάγου και καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του στομάχου», δήλωσε ο Rajarshi Sengupta, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της AACR Cancer Progress Report 2024, σε δήλωση που εστάλη στο Fox News Digital.
«Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αργότερα στη ζωή», αναφέρεται.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, ο περιορισμός ή η εξάλειψη του αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ κατά 8% και τον κίνδυνο όλων των καρκίνων κατά 4%, σημειώνεται στην έκθεση.
Ειδικός σε θέματα εθισμού προειδοποιεί για τους κινδύνους
Υπήρξε «οδοστρωτήρας πληροφοριών» σχετικά με το αν το αλκοόλ είναι επιβλαβές, σύμφωνα με τον ψυχίατρο εθισμού Dr. Adam Scioli του Caron Treatment Centers στην Πενσυλβάνια.
«Υπήρχαν ακόμη και αναφορές εδώ και χρόνια ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για την υγεία του ατόμου – αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η κατάποση αλκοόλ είναι ένας από τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο», δήλωσε ο Scioli, ο οποίος δεν συνδέεται με την AACR, στο Fox News Digital.
Περίπου 75.000 Αμερικανοί κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο που συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με τον Scioli. Όσο περισσότερο πίνει κάποιος – τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα – τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, προειδοποίησε.
«Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη», δήλωσε ο Scioli.
«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι επηρεάζει οποιοδήποτε αριθμό οργάνων, ξεκινώντας ουσιαστικά από τον εγκέφαλο και φτάνοντας μέχρι το σύστημα του παχέος εντέρου».
Υπάρχει “ασφαλής” ποσότητα;
Η μέτρια χρήση αλκοόλ ορίζεται ως ένα ποτό ή λιγότερο σε μία ημέρα για τις γυναίκες.
Για τους άνδρες, είναι δύο ποτά ή λιγότερα την ημέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
«Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να αυξήσει τους συνολικούς κινδύνους θανάτου και χρόνιων ασθενειών», αναφέρει ο οργανισμός στον ιστότοπό του.
«Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα χρήσης αλκοόλ (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων».
Ο Scioli συμφώνησε, τονίζοντας ότι «μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο όφελος για την υγεία από τη λήψη αλκοόλ».
«Η γραμμή μεταξύ ασφάλειας και κινδύνου είναι συζητήσιμη και είναι διαφορετική για κάθε άτομο»,πρόσθεσε.
Ενώ οι παράγοντες κινδύνου, όπωςτο κάπνισμα, είναι ευρέως γνωστοί, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου είναι ακόμη χαμηλή, σύμφωνα με τον Sengupta.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί (51%) δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της AACR.
Τι πρέπει να αλλάξει;
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον Scioli, είναι ότι με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το αλκοόλ, η μείωση της πρόσληψης μειώνει τον κίνδυνο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όσοι καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή να απέχουν κάτω από αυτά τα μέτρια επίπεδα κινδύνου, θα δουν μείωση του κινδύνου για τους συνολικούς καρκίνους, σημείωσε.
«Πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η κατανάλωση αλκοόλ – ιδιαίτερα η μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο Scioli.
Μαζί με αυτό, δήλωσε στο Fox News Digital, «πρέπει να εξεταστούν αποτελεσματικές κλινικές στρατηγικές που μειώνουν ή εξαλείφουν την κατανάλωση αλκοόλ για να μειωθεί το φορτίο των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ».