10 προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη

Δώστε προσοχή!
Η γλουτένη μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, αλλά για κάποιους μπορεί να προκαλέσει κρυφά σοβαρά προβλήματα υγείας. Χωρίς εμφανή προειδοποιητικά σημάδια, οι επιπτώσεις της μπορεί να περάσουν απαρατήρητες, οδηγώντας σε μόνιμες βλάβες με την πάροδο του χρόνου. Η κατανόηση της αντίδρασης του σώματός σας στη γλουτένη είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας σας.
Δέκα προειδοποιητικά σημάδια
- Γαστρεντερικά ζητήματα
Τα συμπτώματα επηρεάζουν κυρίως το έντερο και περιλαμβάνουν ναυτία, φούσκωμα, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ακόμη και δυσκοιλιότητα. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να διαγιγνώσκονται εσφαλμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 10-15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από IBS. Ωστόσο, για τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, αυτή η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να τους εμποδίσει να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, αφήνοντας τα συμπτώματά τους ανεπίλυτα.
- Αλλαγές στο βάρος χωρίς λόγο
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητες αυξομειώσεις του βάρους, οδηγώντας είτε σε απώλεια είτε σε αύξηση βάρους χωρίς σαφή εξήγηση. Αυτό συμβαίνει λόγω φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο και διαταραχών στο μεταβολισμό. Ενώ οι ξαφνικές αλλαγές στο βάρος μπορεί να υποδηλώνουν διάφορα προβλήματα υγείας, θα μπορούσαν να υποδείξουν δυσανεξία στη γλουτένη, αν συνδυαστούν με άλλα συμπτώματα δυσαπορρόφησης.
- Θέματα ορμονικής ανισορροπίας
Η δυσανεξία στη γλουτένη συνδέεται στενά με ορμονικές ανισορροπίες, που εκδηλώνονται ως ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, απροσδόκητες αλλαγές στο βάρος, PMS και διαταραχές του ύπνου. Αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να γίνουν πιο έντονες κατά τη διάρκεια σημαντικών σταδίων της ζωής, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά παρατηρούνται κυρίως στις γυναίκες.
- Θέματα με το κεντρικό νευρικό σύστημα
Η γλουτένη συμβάλλει σε αυξημένη φλεγμονή και εντερική διαπερατότητα, οδηγώντας σε μια σειρά από νευρολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, κόπωση, ευερεθιστότητα και «εγκεφαλική ομίχλη», όπου τα άτομα δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εστίαση ή τη διαύγεια της σκέψης.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανίες σε σύγκριση με τους άλλους. Ενώ οι πονοκέφαλοι μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να παρατηρήσουν πονοκέφαλο που εμφανίζεται 30-60 λεπτά μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.
- Προβλήματα με το δέρμα και τα νύχια
Η δυσανεξία στη γλουτένη συνδέεται στενά με ορισμένες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κερατώδους πυλαρίτιδας και της ερπητοειδούς δερματίτιδας. Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται ως κνησμώδες εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια, τον κορμό, το πρόσωπο, τους γλουτούς, τους αγκώνες ή κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών. Επιπλέον, η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένα, εύθραυστα νύχια και άλλους δερματικούς ερεθισμούς που μοιάζουν με έκζεμα, οι οποίοι μπορεί να οφείλονται σε μπλοκαρίσματα που προκαλούνται από τη γλουτένη στο σώμα.
- Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια άλλη πάθηση που μπορεί να συνδέεται με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτή η διαταραχή, η οποία επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, χαρακτηρίζεται από μικρή διάρκεια προσοχής και δυσκολίες στον αυτοέλεγχο. Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.
Διαβάστε επίσης: Υγιεινή διατροφή χωρίς στερήσεις – Συνταγή για pancakes χωρίς γλουτένη
- Κακή κατάσταση των δοντιών
Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να διαταράξει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών και μετάλλων στο έντερο, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου. Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα οδοντικής και στοματικής υγείας, όπως υπερευαισθησία του σμάλτου, τερηδόνα, κοιλότητες και στοματικά έλκη. Εάν διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή αλλά συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να είναι η υποκείμενη αιτία.
- Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου
Η κοιλιοκάκη διαγιγνώσκεται συχνά λόγω σιδηροπενικής αναιμίας, μιας κατάστασης κατά την οποία ο οργανισμός στερείται επαρκούς ποσότητας σιδήρου. Τα συμπτώματα αυτής της αναιμίας περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, πονοκεφάλους, χλωμό δέρμα και βλεννογόνους, ακόμη και αρθρίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή η δυσανεξία στη γλουτένη μειώνει την ικανότητα του εντέρου να απορροφά σωστά το σίδηρο, οδηγώντας σε ελλείψεις παρά τη διαιτητική πρόσληψη.
- Αυτοάνοσα νοσήματα
Πολλά άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν ιστορικό δυσανεξίας στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή, εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα κύτταρα του εντέρου κατά την κατάποση γλουτένης. Η πρόκληση επιτείνεται από το γεγονός ότι η κοιλιοκάκη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αυτοάνοση ηπατική νόσο, νόσο του Crohn, διαβήτη, λεύκη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας.
- Πρόβλημα με πέτρες στις αμυγδαλές
Αν και δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, κατά την κλινική μου εμπειρία, πέτρες στις αμυγδαλές παρατηρούνται συχνά σε άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι οι πέτρες στις αμυγδαλές τους συχνά υποχωρούν μετά την υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή σχέση μεταξύ των δύο.
Πώς αντιμετωπίζεται η ευαισθησία στη γλουτένη;
- Κάντε εξετάσεις: Επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος για να ελέγξετε για αντισώματα που συνήθως βρίσκονται στο αίμα ατόμων με κοιλιοκάκη. Για να εξασφαλίσετε ακριβή αποτελέσματα, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε γλουτένη στη διατροφή σας πριν από την εξέταση.
- Αφαιρέστε τη γλουτένη από τη διατροφή σας: Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη (Σιτάρι, Σίκαλη, Βούλγαρο, Αλεύρι, Σιμιγδάλι). Να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και να επιλέγετε τρόφιμα με την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», όταν είναι δυνατόν.