ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Η ακρίβεια «μαστίζει» μέχρι και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει ένα πλήρες εορταστικό γεύμα

Αισθητή η διαφορά σε σχέση με πέρυσι

Οικονομική επιβάρυνση αναμένεται για τα νοικοκυριά που θα γιορτάσουν φέτος τα Χριστούγεννα με το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), το κόστος των τροφίμων για ένα τραπέζι 6-8 ατόμων κυμαίνεται φέτος από 107,54 ευρώ έως 148,89 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2023, της τάξης του 4,3% έως 5,8%.

AD: mytest

Η ανάλυση της ΕΣΕΕ βασίζεται σε έρευνα τιμών από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα όπως ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία, καθώς και την αγορά της Βαρβακείου. Η διακύμανση στην τιμή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού οφείλεται στην ποικιλία των προϊόντων που εξετάστηκαν, καθώς και στις διαφορετικές ποιότητες και προέλευσης προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο επίδομα 2024: Η ημερομηνία και το νέο ποσό – Πότε πάνε ταμείο οι δικαιούχοι

Κρεατικά: Αύξηση τιμών στην γαλοπούλα και το χοιρινό

Αναφορικά με τα κρεατικά, η νωπή γαλοπούλα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής φέτος, με ποσοστό 5,5%, ακολουθούμενη από το χοιρινό (+4,8%) και την κατεψυγμένη γαλοπούλα (+4,7%). Αντίθετα, η τιμή του αρνιού υποχώρησε ελαφρά (-0,5%) σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός τραπεζιού για 6-8 άτομα, οι τιμές των κρεατικών διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νωπή γαλοπούλα: 49,95 ευρώ
  • Κατεψυγμένη γαλοπούλα: 29,95 ευρώ
  • Χοιρινό: 31,95 ευρώ
  • Αρνί: 55 ευρώ
  • Μοσχάρι: 60 ευρώ

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι στην πραγματικότητα, τα περισσότερα τραπέζια περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα είδος κρέατος, κάτι που θα αυξήσει το συνολικό κόστος.

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στα λαχανικά

Στα υπόλοιπα προϊόντα για το τραπέζι, οι τιμές καταγράφουν αύξηση περίπου 5%, με την τιμή του μαρουλιού να ξεχωρίζει λόγω της σημαντικής ανόδου 6,6%. Ανησυχία προκαλεί το ελαιόλαδο, το οποίο σημείωσε αύξηση 10,1%, παρά τη μείωση της χονδρικής τιμής. Η φέτα επίσης παρουσίασε αύξηση 4%, ενώ οι τιμές στα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο της αύξησης.

Γλυκά και ποτά

Στο κεφάλαιο των γλυκών, οι αυξήσεις είναι σχετικά μικρές, καθώς οι κουραμπιέδες παρουσίασαν αύξηση περίπου 2,5%, ενώ τα μελομακάρονα ζαχαροπλαστείου αυξήθηκαν κατά 2,1%. Στα αναψυκτικά, ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 6,9%, ενώ τα ποτά γενικότερα δεν καταγράφουν μεγάλες διαφοροποιήσεις.