Λαγάνα με ταραμά από πατάτα στο σπίτι… από άλλο επίπεδο: Δύο πανεύκολες συνταγές για να τρώτε χωρίς «φρένο» όλη τη Σαρακοστή

Και μέχρι το Πάσχα δε θα... ασχολκηθείτε με τίποτα άλλο
Η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή για πολλούς σημαίνει ένα πράγμα: Ατελείωτη λαγάνα και… ένας κουβάς ταραμοσαλάτα. Εμείς σας έχουμε δύο πολύ απλές συνταγές για καθένα από τα δύο, ώστε να τρώτε δίχως σταματημό όλες τις μέρες έως το Πάσχα.
AD: mytest
Διαβάστε επίσης: Καλοχυλωμένη ρεβυθάδα: Θεσπέσια συνταγή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με κρεμμυδάκι και σκόρδο
Η συνταγή της λαγάνας
Υλικά (για δύο μέτριες λαγάνες)
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 20 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 450 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας μαυροκούκι (στα μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε σπιτική λαγάνα, σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δάχτυλά μας και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή ελάχιστο νερό.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε 2 μέτριες λαγάνες, πάχους περίπου 2 εκ., πιέζοντας με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να πάρουν το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχουν τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
- Τις βάζουμε στη λαμαρίνα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε τις λαγάνες, σκορπίζουμε το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς τες απαλά, αν έχουν ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς τις αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
- Βγάζουμε τις λαγάνες από το φούρνο, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Η συνταγή της ταραμοσαλάτας με πατάτα
Υλικά
- 150γρ. ταραμά
- 1 πατάτα μέτρια, καθαρισμένη, βρασμένη και λιωμένη με πιρούνι
- 1 κρεμμύδι μέτριο, χοντροκομμένο
- ½-¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο απαλό
- χυμό από 1-2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Βάζετε τον ταραμά με το μισό χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθεί ο ταραμάς.
- Προσθέτετε την πατάτα και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτετε όσο λάδι χρειάζεται λίγο λίγο εναλλάξ με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, ενώ χτυπάτε το μίγμα συνεχώς μέχρι να πήξει καλά.
- Σερβίρετε την ταραμοσαλάτα σε μπολ και τη γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φέτες ελιάς.