Παραδοσιακή τυρόπιτα με κρεμώδη γέμιση φέτας και τυριού έτοιμη σε 5′

Λιώνει στο στόμα!
Συνταγή για εύκολη τυρόπιτα που εκτός από φέτα περιλαμβάνει και κασέρι, γλυκό τυρί που αρέσει στα παιδιά. Η τυρόπιτα είναι χωρίς αμφιβολία η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, πρωταγωνίστρια των παιδικών σνακ και καθημερινό έδεσμα για μικρούς μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με πιπεριές και γιαούρτι.
AD: mytest
Υλικά Συνταγής
- φύλλα κρούστας: 500 γρ. (10 φύλλα)
- φέτα: 500 γρ.
- κασέρι: 400 γρ.
- γάλα: 500 ml
- αυγά: 6
- ελαιόλαδο: ⅓ φλιτζανιού
- βούτυρο φρέσκο: ⅔ φλιτζανιού
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
- αλάτι: όσο θέλετε
Εκτέλεση
- Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε τέσσερα φύλλα αλείφοντας καθένα με λάδι και βούτυρο. Τρίβετε στον τρίφτη το κασέρι και κομματιάζετε με πιρούνι τη φέτα. Ανακατεύετε τα δύο τυριά μαζί, πασπαλίζετε με το πιπέρι και χωρίζετε το μείγμα σε τρία μέρη.
- Ρίχνετε πάνω στα στρωμένα φύλλα το ένα μέρος του τυριού, βάζετε δύο φύλλα, πάλι τυρί, μετά άλλα δύο φύλλα, το υπόλοιπο τυρί και τέλος τα δύο τελευταία φύλλα αλειμμένα με λάδι και βούτυρο.
- Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια με σχήμα τετραγώνου, χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, λίγο αλάτι και το υπόλοιπο λάδι, τα ρίχνετε στην πίτα και τη βάζετε αμέσως στο φούρνο να ψηθεί για 50’ – 55’ στους 200 °C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Σαρικόπιτα: Η ονειρική τυρόπιτα της Κρήτης γαρνιρισμένη με μέλι – Τα 4 βήματα για να βγει «πένα»
Μια συνταγή για μια υπέροχη τυρόπιτα της Κρήτης τη Σαρικόπιτα. Μια τυρόπιτα με υπέροχη γεύση που θα την απολαύσετε περιχυμένη με μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι ή και σκέτη. Δοκιμάστε τη! Επίσης, δείτε την συνταγή για την Ρουμελιώτικη τυρόπιτα με φέτα και μυζήθρα έτοιμη σε χρόνο μηδέν.
Υλικά
- μισό κιλό ξινομυζήθρα Κρήτης
- 3 κούπες αλεύρι
- 3 κ.σ. λάδι
- 2 κ. σ. τσικουδιά, αλάτι και νερό όσο πάρει (1 κούπα και κάτι περίπου)
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρι το λάδι και τη ρακί. Τρίβουμε το αλεύρι να υγρανθεί με το λάδι και τη ρακί και βάζουμε το αλάτι και νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αλευρώνουμε καλά το τραπέζι μας ή το πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο το οποίο κόβουμε το σε στενόμακρες λωρίδες και τις λωρίδες σε μικρότερα μακρόστενα κομμάτια. [Αν δε μπορείτε να ανοίξετε μεγάλο λεπτό φύλλο το οποίο θα κόψετε μετά, κάντε τη ζύμη μπαλάκια και ανοίξτε ένα ένα μικρά φύλλα έτοιμα να τα γεμίσετε με τη ξινομυζήθρα].
- Τρίβουμε την ξινομυζήθρα με τα χέρια μας να γίνει ψιχουλιαστή και βάζουμε μια λωρίδα ξινομυζήθρας στη μέση σε κάθε κομμάτι. Διπλώνουμε και από τις δύο πλευρές καλά ώστε να μας φύγει η ξινομυζήθρα μας και στρίβουμε τη πίτα να πάρει μορφή σαρικιού [εξ” ου και το όνομα σαρικόπιτες]. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες.
- Σε μια φρυτέζα ή ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι [ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο κ.ο.κ.] να κάψει βάζουμε τις σαρικόπιτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Οι σαρικόπιτες είναι έτοιμες να τις απολαύσετε περιχύνοντάς τες με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι [μπορείτε φυσικά και σκέτες].
Πηγή: be2news.gr