ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Αν δείτε αυτό στις πατάτες πρέπει να τις πετάξετε – Μεγάλη προσοχή

Κίνδυνος νευρολογικού προβλήματος

Οι επιστήμονες διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κάτι που πρέπει πάντα να προσέχετε στις πατάτες. Οι πατάτες που έχουν πάρει πράσινο χρώμα είναι επικίνδυνες. Περιέχουν υψηλά επίπεδα σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα. Παράλληλα, σοβαρός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζουμε τις πατάτες στο ψυγείο

AD: mytest

Όλα τα γεώμηλα παράγουν μικρές ποσότητες σολανίνης ως μια μορφή φυσικού εντομοκτόνου για να προστατεύονται. Αλλά οι πατάτες που υποβάλλονται σε παρατεταμένη έκθεση στο φως και σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σολανίνης. Το πράσινο χρώμα προκαλείται από παρομοίως υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης, η οποία παράγεται κατά την ίδια στιγμή.

Στην φωτογραφία, που ακολουθεί, βλέπετε στα αριστερά μια πατάτα, η οποία έχει πρασινίσει πολύ ελαφρά και είναι ασφαλής για κατανάλωση και στα δεξιά μια πατάτα, που έχει πρασινίσει πολύ και πρέπει να την πετάξετε.

Ένα άτομο που ζυγίζει 45 κιλά θα πρέπει καταναλώσει περίπου 450 γραμμάρια πατάτας που έχει πρασινίσει (περίπου μία μεγάλη πατάτα) για να αρρωστήσει.

Εντούτοις, είναι αλήθεια ότι μια πράσινη πατάτα εγκυμονεί σχεδόν πάντα κίνδυνο για την υγεία σας και γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να την αποφεύγετε.

Οι βραστές και ψητές πατάτες δεν είναι αθώες – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία σας αν τις φάτε

Μπορεί να… δαιμονοποιούμε τις τηγανητές πατάτες για το πόσο βλαβερές μπορεί να γίνουν για τον οργανισμό μας, αλλά και οι βραστές ή οι ψητές δεν είναι οι πιο αθώες, έχοντας επίσης τους δικούς τους κινδύνους.

Πολλοί διερωτώνται κατά πόσο οι πατάτες είναι καλές ή όχι για την υγεία τους. Πράγματι οι πατάτες χρησιμοποιούνται ευρέως στη διατροφή μας και είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους και, αν θέλετε να φτιάξετε τις καλύτερες, υπάρχει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι σχετικά απλή: Οι πατάτες μπορούν να σας προσφέρουν πολλά εάν τις χρησιμοποιείτε σωστά. Ο τρόπος ετοιμασίας και κατανάλωσης τους, η ποιότητα που επηρεάζεται από τις συνθήκες ή τη διάρκεια συντήρησης τους, είναι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν εάν θα έχουν ευεργετική ή βλαβερή δράση.

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε αμυλώδεις υδατάνθρακες. Για αυτό η περιεκτικότητα τους σε θερμίδες είναι μεγάλη. Μια πατάτα μέτριου μεγέθους 150 γραμμαρίων, έχει περίπου 120 θερμίδες.

Οι πρωτεΐνες είναι χαμηλές στις πατάτες, ενώ οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες (βιταμίνη C, νιακίνη, φολικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη) και τα ανόργανα στοιχεία βρίσκονται σε ψηλές συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στη φλούδα της πατάτας. Για αυτό η φλούδα μπορεί να καταναλώνεται και είναι ωφέλιμη εάν είναι σε καλή κατάσταση, η πατάτα έχει πλυθεί καλά και η φλούδα είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ακαθαρσία.

Οι πατάτες δεν περιέχουν χοληστερόλη ή άλλα λίπη. Δεν περιέχουν νάτριο (βασικό συστατικό του αλατιού που σε ψηλές συγκεντρώσεις βλάπτει λόγω ψηλής πίεσης) αλλά είναι πλούσιες σε κάλιο που είναι ωφέλιμο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Βραστές και ψητές πατάτες

Οι βραστές και ψητές πατάτες διατηρούν πληθώρα θρεπτικών συστατικών που δεν αλλοιώνονται κατά το μαγείρεμα και έτσι είναι οι πλέον ωφέλιμες. Φυσικά τα γαρνιρίσματα (βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα) και οι σάλτσες διαφόρων ειδών που προστίθενται, δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία σας.

Τα γαρνιρίσματα και οι σάλτσες, είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες και λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης που αλλοιώνουν τη θρεπτική αξία του συνόλου. Αυξάνουν το περιεχόμενο σε θερμίδες, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια ή ακόμη σε τρανς λίπη και για αυτό χρειάζεται προσοχή.